Itt a GeForce RTX 3060 kínai riválisa

Itt a GeForce RTX 3060 kínai riválisa

2022. november 17. 09:08, Csütörtök
A gyártó két új változatot mutat be, ezek papíron már kifejezetten erősek.

Április elején mi is beszámoltunk arról, hogy két grafikus kártyát mutattak be a kínai illetőségű Moore Threads vezetői, bár ezt akkor néhányan puszta tréfának minősítették. A jelek szerint a cég komolyan gondolja a globális terjeszkedést, amit most két további, még erősebb típus piacra dobásával mutatnak meg nekünk.

Ahogy az tavasszal is történt, ismét két eltérő példányt mutatnak be, ezek egyike a végfelhasználók konfigurációiban, a másik pedig már kifejezetten szerverekben, többnyire nagy adatközpontokban teljesít majd szolgálatot. Előbbi kártya az MTT S80 névre hallgat, ez azonban tulajdonképpen a Chunxiao nevű grafikus vezérlőre épül, 4096 stream processzorral, 128 tensor-maggal, 16 GB GDDR6-memóriával, valamint egy 256-bites memóriabusszal. A teljesítmény 14,4 FP32 TFLOPS, ami picivel marad el az RTX 3060 eredményétől (16,2 FP32 TFLOPS), viszont azt még nem tudjuk, hogy a játékok futtatása alatt pontosan milyen szintet érhetünk majd el, erről ugyanis még nem láttunk komolyan vezető adatokat. Kiemelik, hogy a DirectX, az OpenGL/OpenGL ES, valamint a MUSA támogatása is megoldott, a kép azonban még nem teljes.

Tekintettel arra, hogy a DirectX-támogatás még a kezdeti szakaszban jár, a Windows alatt elérhető játékok megfelelő kezelése még nem igazán megoldott. A gyártó leszögezte, hogy a Call of Duty, a Crossfire, a Counter-Strike, a Diablo 3, valamint a League of Legends különösebb gond nélkül elfut a kártyán, ezen a téren azonban még további komoly munkára van szükség, hogy felvegyék a versenyt a jól ismert szereplőkkel – és akkor még nem beszéltünk a meglévő amerikai szankciókról, amelyek több potenciális partnert távol tarthatnak. Érdekesség viszont, hogy elsőként dobnak piacra egy PCIe 5.0-ra épülő kártyát, ennek forgalmazását pedig a JD.com oldalán keresztül teszik meg. Kissé furcsa, hogy egy Asus-alaplap is bekerült a csomagba, a két komponenst csak együtt szerezhetjük be.

Amennyiben levonjuk az alaplap árát, a grafikus kártya 245 dolláros áron rajtol el odaát, ez kedvezőnek mondható – már csak az a kérdés, hogy a mindennapokban mekkora teljesítményt látunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások