Teljesen újrahaszno­sítható egy 3D-nyomtatású ház

Teljesen újrahaszno­sítható egy 3D-nyomtatású ház

2022. november 25. 09:29, Péntek
Az épület természetes anyagokból készült.

A Maine-i Egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központjának szakemberei kifejlesztették az első 3D-nyomtatású házat, amelynek a megépítéséhez a világ jelenlegi legnagyobb 3D-nyomtatóját használták.

A kutatócsoport fejlesztése feleslegessé teheti a cementet és más környezetkárosító anyagokat a házépítésben. Az egyetem munkatársai által épített 3D-nyomtatású ház teljes mértékben természetes anyagokból készült, farostból és biogyantából. Az amerikai kutatók a folyamat során eltekintettek a beton és az agyag, valamint a hagyományos építési módszerek, például a fa vázszerkezetű tető használatától, amelyeket eddig a 3D-nyomtatású házaknál alkalmaztak. Ennek eredményeként a BioHome3D 100 százalékban újrahasznosítható és építési hulladék szinte nincs.


Az egyetem 3D nyomtatója négy lépésben gyártja le a házat

Az 56 négyzetméteres ház prototípusa, amelyet most mutattak be, négy 3D-nyomtatású modulból áll, amelyeket az Engadget beszámolója szerint fél nap alatt összeszerelték. Egy villanyszerelőnek további két órába telt, hogy a házban elhelyezze a villanyvezetékeket. A prototípus hő-, környezet- és szerkezeti érzékelőkkel van felszerelve annak tesztelésére, hogy hogyan teljesít a Maine-i tél során. A kutatók az összegyűjtött adatokat a jövőbeli tervek javítására használják fel.

A 3D-nyomtatású ház kifejlesztésével a szakemberek a környezetvédelmi szempontok mellett más fontos kihívásokkal is foglalkozni kívánnak: a lakáshiánnyal, valamint a munkaerő- és anyaghiánnyal az Amerikai Egyesült Államokban. A tengerentúlon hétmillió megfizethető lakás hiányzik, ami a szegényebbeket érinti. A válságot részben a szakképzett munkaerő és az otthonok építéséhez szükséges anyagok hiánya táplálja. A BioHome3D-hez hasonló 3D-nyomtatású otthonok várhatóan megoldják ezeket a problémákat. Ugyanakkor az USA-ban a megfizethető lakások hiánya a politikai döntéseknek is köszönhető. A korlátozó törvények és rendeletek megakadályozzák, hogy több ház épüljön - például ha a helyi lakosok nem akarják azokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások