Leáll a Windows 10 licencek értékesítése

Leáll a Windows 10 licencek értékesítése

2023. január 23. 09:35, Hétfő
A Microsoft már most meglépi ezt, bár ez még nem jelenti az operációs rendszer búcsúzását.

A redmondi cég asztali operációs rendszere szép lassan veszít befolyásáról, nemrég arról számolhattunk be, hogy a közvetlen utód, a Windows 11, már 30 százalékhoz közelít, legalábbis a Valve saját felmérése alapján. A jelek szerint az illetékesek szeretnék felgyorsítani a váltást, ennek részét képezi a döntés, amely már a licencek értékesítésének leállításáról szól.

A Windows 10 hivatalos értékesítési oldalán, legalábbis annak amerikai változatán, már felbukkan egy rövid bejegyzés, amelyben fontos határidő közeledésére figyelmeztetnek. Eszerint a Microsoft maga a hónap végén leállítja a licencek online értékesítését, ami nemcsak, a Home, de a Pro, valamint a Workstation kiadásokra is vonatkozik. Ez persze önmagában még nem jelenti azt, hogy teljesen lehetetlenné válik az operációs rendszer legális beszerzése, az egyéb forgalmazók ugyanis folytatják a digitális licencek, valamint a dobozos példányok értékesítését, mégis egyértelmű jelzés a felhasználók számára, hogy nem számíthatnak nagyon hosszú élettartamra.

A cég persze gyorsan hozzáteszi a fenti figyelmeztetéshez, hogy a hivatalos támogatás ezzel még nem áll le, a biztonsági jellegű frissítések ugyanis egészen 2025 októberéig folytatódnak, vagyis még évekig védve leszünk a különböző rések és hibák jelentette veszélyektől. Eközben persze tovább zajlik majd a Windows 11-re való átállás, könnyen lehet tehát, hogy 2 év múlva akár 50 százalék feletti részesedést ér majd el az új operációs rendszer – már amennyiben meggyőzik a ma még vonakodó felhasználókat ennek szükségszerűségéről.

A cég eközben megerősítette, hogy az előzetes híreknek megfelelően 10 ezer ember elbocsátására készülnek, őket azonban több eltérő programmal támogatják majd, hogy ez ne jelentsen nagy törést a karrierjükben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások