Az IBM ultimátumot adott a menedzsereknek: vagy bejárnak az irodába vagy mondjanak fel

Az IBM ultimátumot adott a menedzsereknek: vagy bejárnak az irodába vagy mondjanak fel

2024. február 1. 19:14, Csütörtök
A cégek azt akarják, hogy a dolgozók visszatérjenek az irodába, de a dolgozók nem akarnak.

A technológiai cég a távmunka megszüntetését szorgalmazza, és azt közölte az amerikai menedzserekkel, hogy azonnal jelentkezzenek személyesen, vagy távozzanak a pozíciójukból - derül ki John Granger vezető alelnök január 16-i belső feljegyzéséből. A vezetőknek és menedzsereknek ezentúl legalább heti három napot személyesen meg kell jelenniük, és a távmunkásoknak, akik több mint 75 kilométerre laknak egy irodától, augusztusig közelebb kell költözniük. Kivételt képeznek majd az egészségügyi problémákkal küzdő vagy katonai szolgálatot teljesítő alkalmazottak.

A munkába való visszatérést nehezíti, hogy a vállalat az elmúlt években az irodák leépítésére tett erőfeszítéseket. A világjárvány óta számos IBM-irodát bezártak, ami néhány távmunkást olyan helyzetbe hoz, hogy nagy távolságokra kell költözniük ahhoz, hogy megtarthassák munkahelyüket. A bezárt irodák közé tartozik Philadelphia, New York állam és Iowa. A tanácsadó cég szerint azoknak a dolgozóknak, akik nem tartják be a szabályokat, "el kell válniuk az IBM-től". Az irodai jelenlét nyomon követésére és az új irányelv betartásának megerősítésére a belépőkártyák adatait használják majd.

Az IBM a világjárvány óta folyamatosan távolodik a távmunkától. Az egyes csapatok már bevezették a személyes munkavégzésre vonatkozó irányelveket, és Arvind Krishna vezérigazgató nyíltan hangoztatta, hogy az irodai jelenlétet részesíti előnyben. Krishna korábban azt mondta, hogy az előléptetések kevésbé valószínűek a nem a irodában dolgozók számára - bár azt is elmondta, hogy a dolgozókat nem fogják visszakényszeríteni. A vállalat egyébként azt tervezi, hogy a következő öt évben 7800 munkahelyet fog helyettesíteni a mesterséges intelligencia segítségével. A vállalat ezzel egyidejűleg létszámleépítéssel is számol.

James Kavanaugh pénzügyi igazgató a múlt héten a negyedik negyedév eredményeit bejelentve azt mondta, hogy a vállalat körülbelül ugyanannyit fog költeni az átszervezésre, mint tavaly. Az IBM 3900 munkahelyet szüntet meg 2023 januárjában, de Kavanaugh szerint a cég felvételt is hirdet. Az IBM nincs egyedül azzal, hogy visszaszorítja alkalmazottait az irodába, bár a The Conference Board vezérigazgatói felmérése szerint sok vezérigazgató feladta a harcot, hogy rávegye az alkalmazottakat, hogy teljes munkaidőben térjenek vissza az irodába. A felmérés szerint világszerte a vezérigazgatók 4%-a mondta azt, hogy prioritásként kezeli a dolgozók visszahívását az irodába teljes munkaidőben. Ehelyett a tehetségek bevonzása és megtartása a legfontosabb belső prioritás az üzleti vezetők számára. A Conference Board több mint 1200 vezetőt, köztük 630 vezérigazgatót kérdezett meg az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Japánban és Európában.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes amerikai vállalatok ne foglalnának keményen állást az új év elején. A UPS nemrégiben bejelentette, hogy felhagy a hibrid munkapolitikájával, és mostantól teljes munkaidőben várja a vállalati alkalmazottakat. A politika március 4-én lép életbe. A nagyvállalatok 2023 második felében kezdték el szigorúan venni az irodai munkát - de feltűnően nem jelentették be a teljes visszatérést. Augusztusban az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy azt mondta, hogy azok az alkalmazottak, akik nem tartják be a heti 3 nap irodai munkát előíró szabályt, meg lehetnek számlálva a napjaik a technológiai óriásnál. A Meta tavaly közölte a dolgozókkal, hogy a munka ünnepe után a vezetők nyomon követik a heti 3 napos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Még a Zoom is, amely az otthonról történő munkavégzés (WFH) korszakának motorja volt, visszahívta alkalmazottait az irodába.

De nem csak az irodai teljes munkaidős visszatérés, hanem az ellenpólusa is haldoklik. Az EY vállalati vezetők körében végzett felmérése szerint a teljes munkaidős távmunka a 2022-es 34%-ról 2023-ra mindössze 1%-ra esett vissza. A vállalatok vezető tagjai vannak a leggyakrabban az irodában, és a tanulmány azt is megjegyezte, hogy a hibrid munka "szilárdan megalapozott".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások