Az indonéz választások a generatív mesterséges intelligencia első főpróbája

Az indonéz választások a generatív mesterséges intelligencia első főpróbája

2024. február 8. 22:55, Csütörtök
Február 14-én általános választásokat tartanak Indonéziában, a világ harmadik legnagyobb demokráciájában, és ez a szakértők szerint bepillantást enged abba, hogy a generatív mesterséges intelligencia hogyan alakíthatja át a nagyszabású politikai kampányokat.

A különleges erők egykor rettegett parancsnokáról, Prabowo Subianto tábornokról generatív mesterséges intelligencia segítségével készítettek őzikeszemű karikatúrákat, melyek Indonézia-szerte óriásplakátokon díszelegnek. A képet pulóvereken és matricákon reprodukálják, és a TikTok-on mintegy 19 milliárd megtekintéssel rendelkező, #Prabowo feliratú posztokban is feltűnik. Prabowo most Indonézia védelmi minisztere, és a Z generációs szavazók legnagyobb örömére a közösségi médiában jelenlévő pufók arcú avatárja szívecskéket mutogat, és szeretett macskájával, Bobbyval játszik. Indonézia 205 millió szavazójának körülbelül a fele 40 év alatti. Ezek az ábrázolások központi szerepet játszottak Prabowo újrapozícionálásában, és messze vezet a felmérésekben. Ahelyett, hogy tüzes nacionalistaként ábrázolná magát, mint két korábbi sikertelen elnökjelöltségi kampánya során, a 72 éves férfi új jelszava a "gemoy" - ami indonéz szlengben azt jelenti, hogy aranyos és bájos.

A jövő héten esedékes indonéziai elnökválasztás alkalmából az ellenfelek mesterséges intelligencia eszközökkel készítenek kampányművészeti alkotásokat, követik nyomon a hangulatot a közösségi médiában, interaktív chatbotokat építenek és megcélozzák a szavazókat. "Ez az első választás, amelyen azt látjuk, hogy ezeket az eszközöket széles körben használják" - mondta Katie Harbath, aki 2021-ig a Meta vezető választási politikai tisztviselője volt. Harbath a meglepetésének adott hangot, hogy Indonéziában a mesterséges intelligencia eszközeit máris használják a szakértők, de szerinte túl korai lenne megítélni a technológia ilyen "példátlan és úttörő" alkalmazásának általános választási hatását. A kampányok mindazonáltal a Midjourney és a generatív MI piac vezetője, az OpenAI által kiadott irányelvek határait feszegetik. Az indonéz kormány még nem fogalmazott meg kötelező érvényű szabályokat az MI-eszközök használatára vonatkozóan.


Mivel a világ lakosságának egyharmadát adó országok - köztük az Egyesült Államok és India - idén az urnákhoz járulnak, az indonéziai választások tesztet jelentenek arra nézve, hogy az OpenAI hogyan fogja felügyelni a saját irányelveit. Az indonéziai választásokon használt mesterséges intelligencia-eszközök közül sok az OpenAI által működtetett, és Prabowo digitális csapatának koordinátora szerint ebbe beletartozik Prabowo platformja is. A ChatGPT tulajdonosa a múlt hónapban olyan szabályokat hozott, amelyek megtiltják a politikai kampányokban való használatot, mert világszerte attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia beavatkozhat a választásokba. Ezek között szerepel a tényleges emberekről, köztük politikusokról készült képek létrehozásának tilalma.

Yose Rizal politikai tanácsadó egy Pemilu.AI alkalmazást fejlesztett, mely az OpenAI GPT-4 és 3.5 szoftverét használja hiperlokális kampánystratégiák és beszédek kidolgozásához. Az indonéz tanácsadó elmondta, hogy az alkalmazás szolgáltatásait 700 törvényhozási jelöltnek adta el. A Pemilu.AI összegyűjti a demográfiai adatokat, és átnézi a közösségi médiát és a híroldalakat, lehetővé téve, hogy választókörzetre szabott beszédeket, szlogeneket és közösségi médiatartalmakat generáljon. A jelöltek felsorolják politikai prioritásaikat, és kiválasztják hogyan szeretnének szerepelni. Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim többségű országában a Pemilu.AI-t használó politikusok körében a legkeresettebb tulajdonságok az "alázatos" és a "vallásos" - mondta Rizal.

Rizal elmondta, hogy a Pemilu.AI nem vesz részt politikai kampányok létrehozásában, csak kommunikációs eszközként "támogatja a jelöltek döntéshozatali folyamatát". Rizal azt tervezi, hogy a platformot Indiába viszi a várhatóan májusban esedékes általános választások előtt. "Mivel Indonézia az USA és India előtt van, ez a választás csak bemelegítés" - mondta. Elmondta, hogy a Pemilu.AI a Microsoft Azure felhőszolgáltatásában fut, és a működése megfelel az előírásoknak. A Microsoft - amely az OpenAI egyik fő befektetője - azt mondta, hogy nem kommentálja az ügyfélmegbízásokat. Rizal elmondta, hogy a Pemilu.AI egy változatát a Google rendszerén próbálta ki, miután annak értékesítési csapata megkereste. A Google megerősítette, hogy a Pemilu.AI előzetes munkát végzett a saját MI-jével és felhőszolgáltatási ügyfél lett. A Google közölte, hogy a félretájékoztatás tilalmán túl nincsenek korlátozások a Bard chatbot politikai kampányra való felhasználására.

Az indonéziai választások próbára teszik annak határait, hogy egyes MI-cégek mit tekintenek politikai kampányolásnak. Az OpenAI január 10-én frissített szabályai tiltják, hogy technológiáját bármilyen politikai kampányra vagy lobbizásra használják, beleértve a személyre szabott vagy meghatározott demográfiai csoportokra irányuló kampányanyagok generálását. Ugyanebben a hónapban az OpenAI kitiltotta az amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns Dean Phillips chatbotjának fejlesztőjét- ez volt az első alkalom, hogy ilyen szabályok miatt léptek fel.


A Pemilu.ai felületén szavazókörzetre lebontva megcélozhatók adott csoportok

A generatív mesterséges intelligencia indonéziai választásokon való alkalmazásának támogatói szerint a törvényhozás jelöltjei így olyan egyéni kampányeszközökhöz jutottak hozzá, amelyek egyébként csak a nagyobb költségvetéssel rendelkező, nagyobb versenyzők számára lennének fenntartva. "A mesterséges intelligencia alkalmazása természetes" - mondta Razi Thalib, aki egy másik elnökjelölt, Anies Baswedan, Jakarta korábbi kormányzójának digitális csapatát vezeti. "Talán a választási eredményekből olyan tanulságokat vonhatunk le, amelyek máshol is növelik az átvétel arányát" - mondta. Ganjar Pranowo, a legnagyobb parlamenti párt jelöltjének tanácsadója megerősítette, hogy a "kreatív kampányához" is használtak mesterséges intelligenciát.

Prabowo 20 pontos előnnyel vezet a közvélemény-kutatásokban és a népszerű indonéz elnök, Joko Widodo hallgatólagos támogatását élvezi. Csapata eddig a generatív mesterséges intelligencia legnagyobb haszonélvezője volt, azt arra használták, hogy növeljék támogatottságát a Z generáció körében. A fiatal szavazók milliói még nem éltek, amikor Prabowót az 1990-es évek végén elbocsátották az indonéz hadseregből a jogokkal való visszaélések vádja miatt, amelyeket mindig is tagadott. A támogatók Prabowo kampányalkalmazásában mesterséges intelligencia által generált jelenetekbe illeszkedhetnek be, például egy dzsungelben tett túrára a szafari öltönyös politikus mellett, amelyeket aztán megoszthatnak a közösségi médiában.

"Egyesek szerint a mesterséges intelligencia nem tesz jót a politikának, de az biztos, hogy felkelti az emberek érdeklődését" - mondta a 25 éves Adriansyah művész, aki feleségével, Lusi Yulistával együtt megbízást kapott arra, hogy készítsen Midjourney által generált képeket Prabowóról és jelöltjéről, Widodo elnök 36 éves fiáról. Indonéziában a választójogi korhatár 17 év, és az Indikator Politik közvélemény-kutató januári felmérése szerint Prabowo a Z generáció több mint 60%-át szerezte meg. Az ezredfordulósok körében is ő volt a legnépszerűbb jelölt, 42%-os támogatottsággal.

A kampány önkéntes szervezete decemberben indította el a PrabowoGibran.ai generatív mesterséges intelligencia platformot, hogy 15 000 fős önkéntes kibercsapat segítségével nyomon követhesse az online hangulatot, és megoszthassa a mesterséges intelligencia által generált műalkotásokat a közösségi médiában. Anthony Leong nemzeti koordinátor elmondta, hogy a platform OpenAI technológiát és saját szoftvert használ. Az indonéziai politikai kampányokhoz olyan alkotókat béreltek fel, akik szöveg-művészeti eszközöket használnak, mint a Midjourney, a Leonardo AI, a Microsoft Bing és a Pika Labs. Az OpenAI DALL-E szöveg-kép modelljénél a közszereplők kérhetik, hogy korlátozzák a nevükhöz kapcsolódó képek létrehozását. "Igaz, hogy az alkalmazásnak vannak korlátai a politikai tartalmak tekintetében" - mondta Lusi a Midjourney-re utalva. "Lényegében csak arra használom az alkalmazást, hogy az eredeti fotó jellegét egy bizonyos témára változtassam".

Anies kampánya januárban elindított egy OpenAI-alapú WhatsApp chatbotot, amely a politikájával kapcsolatos kérdésekre válaszol. Ez a Prabowo-tábor hasonló eszközét követte, amelyet röviddel a decemberi megjelenése után eltávolítottak, miután tévesen hét pillért tulajdonított Indonézia államideológiájának, holott csak öt van. Azóta nem állították vissza. Ganjar kampánya egy olyan szakértői szoftvert készített, amely az OpenAI technológiát használva online adatokat keres, hogy megjósolja a beszédtémákat, és valós idejű közösségi médiajelzéseket adjon a jelöltre vonatkozóan - mondta Andi Widjajanto tanácsadó.


Deepfake videó, amelyben a néhai indonéz diktátor, Suharto a Golkar párt jelöltjeinek támogatására szólít fel

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik ellentmondásos példája januárban merült fel, amikor a Prabowót támogató Golkar párt olyan "deepfake" videókat tett közzé a néhai erős uralkodó, Suharto részvételével, amelyben az elnök jelöltek támogatására szólította fel a szavazókat. A kampányüzeneteket tartalmazó klipeket mesterséges intelligencia által generáltnak jelölték. A választásokkal kapcsolatos aggodalmakkal foglalkozó Advocacy Team on Elections Concerns (TAPP), egy jakartai székhelyű nonprofit szervezet közleményében azt írta, hogy a videók - amelyek továbbra is láthatók online - megmutatják a mesterséges intelligencia lehetőségét a szavazók manipulálására. Dara Nasution, a Golkar egyik vezető digitális tisztviselője "pozitív üzeneteknek" nevezte a videókat. Suharto mását a Midjourney és a Leonardo AI képalkotó alkalmazással készítették, míg hangját az ElevenLabs amerikai hangklónozó startup cég szoftverével és házon belüli technológiával kombinálva alakították ki - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások