Javítottak a ChatGPT memóriáján

Javítottak a ChatGPT memóriáján

2024. február 13. 21:29, Kedd
A San Franciscó-i mesterséges intelligencia startup ma bejelentette, hogy kiadta chatbotjának új verzióját, amely megjegyzi, mit mondtak a felhasználók, így a jövőbeni beszélgetésekben felhasználhatja ezeket az információkat.

Ha egy felhasználó például megemlíti valamikor, hogy van egy lánya, aki hamarosan 5 éves lesz, szereti a rózsaszín színt és a medúzákat, a ChatGPT eltárolja ezt az információt és szükség esetén elő tudja hívni. Ha ugyanez a felhasználó valamikor megkéri a botot, hogy "készíts születésnapi üdvözlőlapot a lányomnak", a chatbot létrehozhat egy rózsaszín medúzás kártyát, amelyen ez áll: "Boldog 5. születésnapot, Lina!". Ezzel az új technológiával az OpenAI folytatja a ChatGPT átalakítását egy olyan automatizált digitális asszisztenssé, amely felveheti a versenyt az olyan meglévő szolgáltatásokkal, mint az Apple Siri vagy az Amazon Alexa.

Tavaly a vállalat lehetővé tette a felhasználók számára, hogy utasításokat és személyes preferenciákat tároljanak el, például a munkájukkal vagy a családjuk tagjaival kapcsolatos részleteket, amelyeket a chatbotnak minden egyes beszélgetés során figyelembe kell vennie. Ezentúl a ChatGPT sokkal szélesebb körű és részletesebb információkra támaszkodhat. "Úgy gondoljuk, hogy a leghasznosabb asszisztensek azok, amelyek veled együtt fejlődnek és lépést tartanak veled" - mondta Joanne Jang, az OpenAI egyik termékvezetője, aki segít felügyelni a memóriaprojektet. A vállalat először korlátozott számú felhasználó számára biztosítja az új technológiát. A ChatGPT ingyenes verzióját használók és a ChatGPT Plus szolgáltatásra előfizetők számára is elérhető lesz, amely egy fejlettebb, havi 20 dollárba kerülő szolgáltatás.

Az OpenAI bevezette a felhasználók számára az úgynevezett ideiglenes csevegéseket is, amelyek során a beszélgetések és az emlékek nem kerülnek tárolásra. És bár a ChatGPT már képes emlékezni a korábbi beszélgetésekre, attól még hibázhat - ahogyan az emberek is. Amikor egy felhasználó megkéri a ChatGPT-t, hogy készítsen egy születésnapi üdvözlőlapot, a chatbot készíthet egyet olyan finom elírással, mint például "Haippy 5th Birthday Lina!"


A ChatGPT egy ideje már kínálja a memória korlátozott formáját. Amikor a felhasználók csevegtek a bot-tal, annak válaszai abból merítettek, amit korábban, ugyanabban a kérdéssorban mondtak. Most a bot képes a korábbi beszélgetésekből származó információkra támaszkodni. A bot úgy építi fel ezt a memóriát, hogy automatikusan azonosítja és tárolja azokat az információkat, amelyek a jövőben hasznosak lehetnek. "A modellre támaszkodunk annak eldöntésében, hogy mi lehet releváns és mi nem" - mondta az OpenAI egyik kutatója, Liam Fedus, utalva a ChatGPT alapjául szolgáló MI technológiára. A felhasználók megmondhatják a botnak, hogy emlékezzen valamilyen konkrét dologra a beszélgetésükből, megkérdezhetik, hogy mi van már a memóriájában tárolva, megmondhatják a chatbotnak, hogy felejtsen el bizonyos információkat, vagy teljesen kikapcsolhatják a memóriát.

Az OpenAI alapértelmezés szerint a ChatGPT összes beszélgetését rögzíti, és ezeket a chatbot jövőbeli verzióinak betanításához használja. Az OpenAI közölte, hogy eltávolította a személyazonosításra alkalmas információkat a technológiájának betanításához használt beszélgetésekből, a felhasználók pedig választhatják, hogy beszélgetéseiket teljesen eltávolítják-e az OpenAI képzési adataiból. A chatbot által a beszélgetések során felidézhető személyes emlékek külön listájának létrehozása és tárolása azonban adatvédelmi aggályokat vethet fel. A vállalat azzal érvelt, hogy amit tesz, az nem sokban különbözik attól, ahogyan a keresőmotorok és a böngészők tárolják a felhasználóik internetes előzményeit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások