Spanyolország ismét nekimegy az online lakáskiadó platformoknak

Spanyolország ismét nekimegy az online lakáskiadó platformoknak

2024. július 8. 17:39, Hétfő
Itt a nyár, menetrendszerűen túl sok a turista a félszigeten, és a helyiek nem tudnak hol lakni, mert mindenki inkább pár napra adja ki a lakását külföldieknek. A spanyol kormány bejelentette a rövid távú és szezonális üdülési bérbeadás visszaszorítását, mert a helyiek egyre dühösebbek, mert úgy érzik, hogy kiszorultak a lakáspiacról.

Pablo Bustinduy fogyasztóvédelmi miniszter elmondta, hogy a kormány vizsgálni fogja az Airbnb és a Booking.com platformokon található hirdetéseket, hogy ellenőrizze, rendelkeznek-e engedélyekkel. "Ha egy háznak nincs turisztikai engedélye, akkor az internetes platformokon való hirdetése illegálisnak kell lennie, és ezért büntetni kell" - mondta Bustinduy. Spanyolország küzd az egyensúly megteremtéséért a gazdaság egyik fő hajtóerejének számító turizmus előmozdítása és a polgároknak a dzsentrifikáció miatt megfizethetetlenül magas bérleti díjakkal kapcsolatos aggodalmainak kezelése között, mivel a bérbeadók a jövedelmezőbb turisztikai bérbeadást választják.

Az Idealista ingatlanos weboldal szerint a bérleti díjak júniusban átlagosan 13%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a legjelentősebb turisztikai központokban, például Barcelonában és Madridban pedig 18%-kal. Barcelona polgármestere, Jaume Collboni bejelentette, hogy 2028-ig fokozatosan megszünteti a rövid távú bérbeadást a városban. Az Apartur, a turisztikai apartmanok tulajdonosainak szövetsége szerint az intézkedés kisajátításnak minősül, a spanyol alkotmánybíróság tárgyalja a lépés jogszerűségét.

Barcelona, a Kanári-szigetek és Malaga lakói az elmúlt hetekben tiltakoztak a turisztikai bérbeadások növekedése ellen. A vendéglátásban dolgozó idénymunkások nehezen találnak szállást ezekben az idegenforgalmi központokban, sokan lakókocsiban vagy akár az autójukban alszanak. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány nyilvántartást hoz létre a nyaralóingatlanokról, hogy korlátozza a szálláshelyek számát. Isabel Rodriguez lakásügyi miniszter azt mondta, hogy a nyilvántartás legkorábban 2025 végére készül el. Ha ez megtörténik, az online platformoknak adatokat kell majd szolgáltatniuk a tulajdonosokról, hogy ellenőrizhessék, ki lehet-e adni az otthonukat.

A kormány emellett lépéseket kíván tenni az egy és 11 hónap közötti középtávú bérbeadások visszaszorítására, és a miniszter a társasházi szomszédoknak is beleszólást adhat abba, hogy egy tulajdonos feltöltheti-e ingatlanát a platformokra. Egyes szakszervezeti tisztviselők kevésbé biztosak abban, hogy a szomszédok bevonása életképes megoldás. "A turisták számára történő bérbeadás növekedése komoly probléma, de ezek az intézkedések nem komolyak" - mondta Victor Palomo, a madridi bérlők szakszervezetének vezetője a lakásügyi miniszterrel való találkozó után. "Nem lehet a szomszédok kezébe adni az engedélyezést" - mondta, és felszólította a bérbeadókat, hogy fizessenek több adót.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások