Az Intel felgyorsítja a "P4-evolúciót"

Az Intel felgyorsítja a "P4-evolúciót"

2001. június 25. 00:49, Hétfő
[Register] Az Intel a korábbi tervekkel ellenben a 2 GHz-es változat mellett egy 1,9 GHz órajelű Pentium 4 processzort is ki fog adni a harmadik negyedévben, derült ki többek között a társaságtól kiszivárgott legújabb ütemtervből.

A WildAndyC.co.uk weboldal az utóbbi napokban közzétett egy friss Intel ütemtervet, amely többek között a chipgyártó óriás Pentium 4 processzorával kapcsolatos legújabb időzítési terveit tartalmazza. A WildAndyC weboldalán közzétett Intel ütemterv részletesen kitér a társaság csúcskategóriás, asztali gépekbe készülő Pentium 4 processzorának legújabb fejlesztéseire, valamint a forgalomban lévőknél újabb, gyorsabb modellek megjelenési idejére.

Az új ütemterv szerint a 2,2 GHz-en működő, 130 nm-es technológiával készülő Pentium 4 Northwood processzor még az éven meg fog jelenni a piacon. Az Intel korábbi terveiben a 2,2 GHz-es változat idei megjelenése még kétes volt, a társaság csak azt szögezte le, hogy a 2 GHz-es Northwood biztosan megjelenik az év végefelé. A Northwood processzor a jelenlegi tervek szerint 2002. második negyedében éri el a 2,4 GHz-es órajelet.

Mint azt egy ideje már tudni lehet, az Intel le kívánja csökkenteni az egyes Pentium 4 processzorok közötti órajelhézagokat, így ennek megfelelően a jelenlegi 1,5 és 1,7 GHz-es, majd az év második felében megjelenő 2 GHz-es változatok közé 1,6, 1,8, és 1,9 GHz-es órajelű Pentium 4 modellek ékelődnek majd be.

A Tualatin processzorokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a legfrissebb ütemterv szerint a nem lesz belőlük az augusztus 8-án megjelenő, 1,26 GHz-esnél nagyobb órajelű változat a későbbiekben sem. Úgy tűnik, az Intel 2002. második negyedévére szeretné a föld alatt tudni az egész Pentium III familiát, mindössze a Celeronok lesznek még a későbbiekben is kaphatóak.

A mobil processzorokkal kapcsolatban semmi újdonság nem volt felfedezhető az ütemtervben. A 130 nm-es csíkszélességgel készülő Tualatin processzorok mobil változatai kezdetben 1,06 és 1,13 GHz órajellel fognak üzemelni, majd az év végén megjelenik az 1,26 GHz-es modell is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások