Operation Flashpoint

Operation Flashpoint

2001. július 16. 01:38, Hétfő

Kiadó: Codemasters
Fejlesztő: Bohemian Interactive

Rendszer Követelmények:
Minimum: PII 400, 64MB RAM, 16 MB-os 3D gyorsító, Win9x/2000/ME
Ajánlott: PIII 700, 128MB RAM, 32 MB-os 3D gyorsító
Hasonló játékok: SWAT 3: Close Quarters Battle, Project IGI: I'm Going In
Kategória: Akció


A Rogue Spear, a SWAT3 és a Project IGI után újabb trónkövetelő érkezett a taktikai FPS-ek piacára. A Bohemia Interactive és a Codmasters közös játéka az Operation Flashpoint megpróbálja egyesíteni az előbb felsorolt játékok legjobb jellemzőit: a valósághű helyzeteket, a csoportos taktikát és a hatalmas bebarangolható helyszíneket. Sőt, hozzátesz egy olyan újítást, amiről a játékosok már évek óta álmodoznak: könnyen vezethető tankok, autók és légi járművek a gyalogság kisegítésére.

Klikk ide!    Klikk ide!

Sokan - többek között én is - úgy gondolják, hogy First Person Shooter-ben már nem nagyon lehet újat és érdekeset alkotni. A legegyszerűbb lövöldözős változattól a multiplayerre kiélezett játékokon át, mára eljutottunk a SWAT3, a Rainbow Six sorozat és a többi "komoly" játék által bejáratott taktikázós stílushoz. Ezen játékok jellemzője, hogy nincs lehetőségünk quad damage-et, elsősegélycsomagot esetleg lézerágyút felszedni, hanem az adott kor (1985-200x) kézifegyvereit használhatjuk, hogy humán ellenfeleinket átküldjük a másvilágba. Segítőtársaink a szakaszunk katonái lesznek, akik jobb-rosszabb tulajdonságokkal rendelkeznek egy-egy területen. Van, aki a lopakodáshoz ért jobban, van, aki pedig mint mesterlövész teljesít szolgálatot. A játékos feladata, hogy ezeket az "embereket" összehangoltan irányítsa, vezényelje a kitűzött cél elérése érdekében, ami általában nem egy idegen faj kiirtása vagy kulcsok keresgélése egy labirintusban, hanem sokkal földhözragadtabb: túszok kiszabadítása, bombák hatástalanítása vagy egy szálloda megtisztítása a terroristáktól, esetleg mindhárom egyszerre...

Klikk ide!    Klikk ide!

Az Operation Flashpoint is ebbe a kategóriába tartozik. A történet szerint 1985-ben járunk. Hősünk, Armstrong közlegény, éppen csak belépett Uncle Sam seregébe, mikor egy gonosz orosz diktátor úgy gondolja, hogy ideje megtanítani a kapitalistákat kesztyűbe dudálni. A kialakult háború minket érintő része három hatalmas szigeten zajlik. Első kalandjainkat, mint közlegény éljük át, de csakhamar a jól megérdemelt előléptetések után már saját szakaszt kapunk a feladatok végrehajtására. Feladataink a tipikus katonai offenzíva minden elemét felölelik majd: városok, falvak megtisztítása majd védelme az ellentámadásba átment szovjet seregektől. Ellenséges konvojok szétverése akár páncélosok segítségével, akár helikopterekkel. Lehetőségünk nyílik specops kommandósként lecsapni az oroszok hátországában, éjszaka, infraszemüveggel, MP5-el felfegyverkezve.

Klikk ide!    Klikk ide!

A Heckler&Koch híres géppisztolya mellett a legfontosabb fegyverünk a jó öreg M16A2 lesz. 5.56mm-es lövedéke akár 1 kilométer távolságból is képes átütni a szovjet katonák testpáncélját (az már más kérdés, hogy addig legfeljebb távcsővel látunk el). Az orosz AK47-el ellentétben csak egyes és hármas rövid sorozatlövésre alkalmas. Mint minden jól felszerelt katona, kapunk egy adag kézigránátot is, bár ez csak gyalogság ellen hasznos igazán, jobb estben pedig kézi páncéltörőt is, amivel rendkívűl élvezetes a BMP-kre vadászni. Ha már itt tartunk... Ahogy a régi mondás tartja "Sárkány ellen sárkányfű", azaz BMP-k ellen vessük be inkább az M1A1-es harckocsit. A Flashpoint felajánlja ugyanis a lehetőséget, hogy a játék összes járművébe beleüljünk és azokat a harctéren használjuk is, legyen szó akár egy UAZ-ról, M1A1-ről, Blackhawk és AH1 helikopterről illetve ezek orosz megfelelőjéről, vagy pedig a híres A10A csatarepülőről. Egyetlen kritérium, hogy a többszemélyes járművek minden posztján legyen egy ember, különben nekünk kell felváltva vezetni és lőni, ami erősen leronthatja a teljesítményünket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások