Újabb I/O busz háború

Újabb I/O busz háború

2001. augusztus 1. 03:36, Szerda


Miközben az AMD az elmúlt hetekben számos cég részvételével megalakította a HyperTransport konzorciumot, a rivális Intel csendben megnyerte a PCI-SIG csoport cégeinek támogatását saját, PCI-utód Arapahoe (3GIO) elnevezésű technológiájához.

A jelenlegi I/O rendszerek meglehetősen alacsony adatátviteli sávszélessége már jóideje égető problémát jelent a PC iparban. A processzorok és perifériák teljesítményének rohamos növekedésével a számítógépek egyik legelavultabb részegysége a PCI busz lett, amely kis sávszélességével akadályt képez a processzor és perifériák közötti adatformalomban. A két vezető PC processzorgyártóból az Advanced Micro Devices (AMD) jelenlette be elsőként saját, a PCI leváltására kifejlesztett technológiáját, amely a HyperTransport nevet kapta. A korábban Lightning Data Transport (LDT) nevvet viselő I/O interfész technológia gyorsan elnyerte a közvélemény támogatását, és számos nagy cég is jelezte támogatását.

Az AMD az elmúlt hetekben létrehozta a HyperTransport konzorciumot, amelynek jelenleg mintegy 180 társaság a tagja. A konzorcium, amelynek feladata a technológia népszerűsítése, a fejlesztés összehangolása és a technológiai tudásanyag megosztása, olyan óriáscégek támogatását élvezi, mint például az Apple Computer, az nVidia, az API Networks, a Cisco, a PMC-Sierra, a Sun Microsystems, a Transmeta, a Hewlett-Packard, a Broadcom, az LSI Logic, az Acer Labs, és a Texas Instruments. A támogató cégek igen nagy száma is mutatja, hogy az AMD technológiája általános népszerűségnek örvend.

Mialatt azonban a világ az AMD HyperTransportjával volt elfoglalva, a konkurens chipóriás Intel csendben kifejlesztette saját harmadik generációs I/O interfész szabványát. Egyes szakértők az Intel új 3GIO technológiájának kérdését egyszerűen lezárták azzal, hogy a társaság elkésett, az AMD technológiáját már számos cég elfogadta. Az Intel azonban megpróbálta bebiztosítani magát azzal a lépéssel, hogy egy ipari testületet hoz létre a technológia körül. "Nem akarjuk, hogy az Arapahoe egy Intel specifikáció legyen. Azt szeretnénk, hogy egy ipari specifikáció váljon belőle" - mondta Kea Grilley, az Intel egyik szóvivőnője. A kép az elmúlt napokban változott meg jelentősen, amikor az Intel a PCI-SIG (PCI Special Interest Group - Speciális Érdekeltségi Csoport) elé terjesztette az új Arapahoe kódnevű technológia terveit.

Az Arapahoe PCI-SIG általi elfogadása, mint az új I/O interfész technológia, óriási jelentőségű az Intel számára, mivel a csoport a világszerte általánosan elterjedt PCI technológia révén igen nagy befolyással bír. Az Intel Arapahoe technológiája a szakértők szerint, mintegy ugródeszkát használhatja a PCI-t, amelynek elterjedtségére alapozva könnyen elérhető az új I/O rendszer általános efogadása.

A PCI-SIG-nek, amely a Compaq Computer, Dell Computer, IBM, Intel és Microsoft óriáscégekből áll, azt kellett eldöntenie, vajon az új Arapahoe megfelelő lehet-e, mint a jelenlegi PCI technológia utódja. A PCI-SIG először elhalasztotta a döntést arra hivatkozva, hogy több időre van szükség a technológia áttanulmányozásához, de végül, igaz néhány nappal később, a csoport az Arapahoe támogatása mellett voksolt.

Az Intel Arapahoe technológiája közvetlenül az AMD-féle HyperTransporttal fog versenyezni. Az Intel 3GIO technológiájára épülő Arapahoe az Intel Desktop Platforms Group részlegének elnökhelyettese, Louis Burns szerint együtt fog működni olyan rendszerekkel, mint az InfiniBand, az IEEE 1394b (FireWire), USB 2.0, Serial ATA, és 1/10 Gbit Ethernet. A technológia emellett, akárcsak a HyperTransport, továbbra is lehetővé fogja tenni a PCI eszközök használatát a számítógépekben, ezért meghosszabbítja a PCI "életét" is. "A PCI él az Arapahoe-n" - mondta Roger Tipley, a PCI-SIG elnöke. "Miközben számos területen még évekig tökéletesen megfelelő lesz a PCI, rengeteg olyan alkalmazás is lesz, ahol az Arapahoe sebességelőnyei fontos szerephez jutnak" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások