Az Intelnek mindegy, úszik vagy elmerül a Rambus

Az Intelnek mindegy, úszik vagy elmerül a Rambus

2001. augusztus 1. 14:56, Szerda
Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója tajvani látogatása során úgy nyilatkozott, a chipóriásnak mindegy, hogy a Direct Rambus DRAM, vagy a szinkron DRAM lesz a domináns memóriatípus a Pentium 4 rendszerekben.

"A felhasználók fognak dönteni" a Rambus sorsáról, mondta Barrett a kétnapos tajvani látogatása kezdetén. Rövidtávon azonban úgy tűnik, az alaplapgyártók már döntöttek. Mint a napokban már beszámoltunk róla, a vezető tajvani alaplapgyártók, mint az ASUStek Computer és a Gigabyte Technology, becslései szerint az idei év végére 70-80% lesz a leszállított SDRAM-alapú Pentium 4 rendszerek aránya.

Barrett, mint ahogy sokan mások a PC iparban, úgy véli, az Intel új i845 (Brookdale) chipkészlete jelentősen megnöveli a Pentium 4 rendszerek eladásait. Ennek legfőbb oka az árban keresendő: "Az SDRAM jelenleg egyértelműen olcsóbb rendszereket tesz lehetővé, mint az RDRAM" - mondta Barrett. "Amennyiben ez lehetővé teszi a Pentium 4 térhódítását, hát legyen. A felhasználó dönt."

Az SDRAM-alapú Brookdale hivatalos megjelenése szeptemberre várható, de az alaplapgyártók már augusztusban nagymennyiségű i845 chipet kapnak, ezért ekkorra már az új alaplapok is rendelkezésre fognak állni. A Brookdale DDR-SDRAM-alapú változata 2002. első negyedévében jelenik meg.

Craig Barrett úgy véli, ő nem tudja megmondani, hogy a Brookdale-nek mekkora sikere lesz, de "amennyiben az i845 chipset ilyen alacsony árakat tesz lehetővé, várhatóan gyorsan el fog terjedni". Bár a Rambus DRAM memóriák ára a közelmúltban jelentősen lecsökkent, a memóriatípus még mindig jelentős ártöbbletet okoz az ilyen rendszerekben. Jelenleg még a Rambus DRAM világába éppen becsatlakozók, mint a tajvani memóriagyártó Winbond Electronics sem várja a Rambus általános elterjedését. "Nem számítunk a Rambus DRAM általánossá válására, de szerintünk a technológiában érdekelt néhány társaságnak jövedelmező üzlet lehet az RDRAM piac" - mondta Su Yuan-mou, a Winbond Electronics egyik vezetője.

Barrett szerint a Brookdale nem befolyásolja a társaság viszonyát a Rambus-szal. "Egy meghatározott ideig mindenképpen kínálni fogunk Rambus DRAM-alapú termékeket" - mondta. Az ASUStek egyik Intel-közeli vezetője úgy tudja, az Intel a jövő év második felében fokozatosan leállítja az i850 (Pentium 4-Rambus DRAM) chipkészlet gyártását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások