SUN, IBM: Kiéleződő harc a szerverpiacon

SUN, IBM: Kiéleződő harc a szerverpiacon

2001. szeptember 3. 08:56, Hétfő
A SUN Microsystems és az IBM szinte egyidőben tervezi megerősíteni csúcskategóriás szervereinek kínálatát. A két cég jól láthatóan nem kíván teret engedni a konkurenciának.

A SUN Microsystems szeptember 26-án tervezi kiadni az UltraSPARC III-alapú, nagygépes rendszerekkel vetekedő szerverét, a StarCat-et. A konkurens IBM válaszul alig egy héttel később piacra dobja új Regatta szerverét, jelentették különböző ipari hírforrások.

A SUN Microsystems az elmúlt napokban, levélben értesítette a sajtó képviselőit, valamint az elemzőket az új StarCat kiadási idejéről. A társaság szerint a szeptember 26-án megjelenő új szerver a "az adatközpontok új csillaga" lesz. A SUN új szerverét Ed Zander, a társaság elnöke és operációs vezetője bocsátja útjára egy New York-i rendezvény keretében. A Unix-alapú, StarCat kódnevű "új csillag"-ot az elemzők már korábban is szeptemberre várták, a pontos megjelenési időpontot azonban nem lehetett tudni. Bár a SUN szerint az UltraSPARC III új, 900 MHz-es változata egyes munkaállomásokban még ezen negyedévben megjelenik, a StarCat eleinte még az eredeti, 750 MHz-es órajelű chipekre fog épülni.

A StarCat-re válaszolva az IBM október 2-án kiadja új Regatta szerverét, állítják a céghez közeli hírforrások. Az IBM új Regatta szervere a szintén új Power4 processzorokra fog épülni, amelyből 32 darab lesz megtalálható a rendszerben. Az IBM és a SUN, mint a két vezető, csúcskategóriás szervereket gyártó cég, kiélezett konkurenciaharcot folytat egymással. Mindkét cégre jellemző, hogy a nagygépes rendszerek speciális képességeit egyre inkább a kisebb modellekben is bevezetik, növelve azok értékét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások