Töretlen jövő előtt állnak a mobil eszközök

Töretlen jövő előtt állnak a mobil eszközök

2001. november 19. 21:31, Hétfő


A jelek szerint a különféle mobil eszközök térhódítása megállíthatatlan. A mobiltelefonoktól a különféle hordozható számítógépekig, digitális zenelejátszókig, PDA-kig egyre több és több eszköz kísér bennünket mindennapjaink során.
A digitális mobil eszközök történelme tulajdonképpen alig pár évre nyúlik vissza, 5-10 évvel ezelőtt ugyanis az átlagfelhasználó számára legfeljebb a karóra, vagy a walkman jelenthette a "mobil készülék" fogalmát. Ezalatt a néhány év alatt azonban a technika olyan mértékben fejlődött, hogy ma már egy mobiltelefon, vagy egy hordozható digitális zenelejátszó teljesen általános, mindennapi eszköznek számít. Kérdés lehet azonban, hogy az amerikai-, illetve részben a világgazdaság válságának közepén milyen jövő vár ezekre az eszközökre.

Mindennapi életünk részeivé váltak a mobiltelefonok

Nem kétséges, hogy a jelenlegi digitális mobil eszközök közül a különféle mobiltelefonok a legelterjedtebbek. A digitális mobiltelefonok néhány éve jelentek meg a piacon, de ez az idő elég volt ahhoz, hogy világszerte általánosan elterjedjenek, sőt számos területen a piacuk máris túltelített. A jelenleg általánosnak számító 2. generációs mobiltelefonokból csak Magyarországon mintegy 3-4 millió darab található. A mobilok korábban egyesek számára státuszszimbólumnak számítottak, mára azonban, mivel szinte mindenki vehet magának, aki akar, elvesztették ezen "értéküket". Előtérbe kerültek azonban a mobiltelefonok valódi előnyei, mert ezek az eszközök számos helyzetben kétségtelenül óriási segítséget jelenthetnek számunkra.

Mint ahogy minden más elektronikai eszköz, a mobiltelefonok is folyamatosan fejlődnek, javulnak. A készülékek egyre kisebbé, szebbé válnak, funkcióik gazdagodnak, használatuk kényelmesebbé válik. Az átlagfelhasználót célzó, egyszerűbb modellek képességei is egyre bővülnek, miközben áruk - ha nem is rendkívüli ütemben, de - folyamatosan csökken. A csúcskategóriájú készülékek sok esetben azt mutatják meg, mit fognak tudni az olcsóbb mobiltelefonok egy-két év múlva.

A közelmúltban került bevezetésre Magyarországon is a GPRS rendszer, amelyet az ipar a 2,5G mobilkommunikációs hálózatok alapkövének tart. A csomagkapcsolt GPRS technológia (General Pocket Radio Service - Általános Csomagkapcsolt Rádiószolgáltatás) állandóan aktív (always-on) összeköttetést biztosít a mobiltelefon és az adó között, ezért adatkommunikáció esetén lehetővé válik a továbbított adatmennyiség utáni számálázás, illetve a nagyobb adatátviteli sebességek elérése.

A korábbi, 2. generációs GSM mobilhálózatok GPRS kompatibilissé tétele nem igényelt különösebb beruházást a szolgáltatók részéről, amely a szolgáltatás díjszabása miatt igen fontos tényező. A GPRS rendszer a legtöbb magánfelhasználó számára azonban semmi újat nem hoz, mivel extra szolgáltatásai elsősorban a mobil internetezést segítik. A jelenleg kapható GPRS mobiltelefonok, mint például az Ericsson R520-asa, vagy a Motorola T260 ennek megfelelően üzleti felhasználókat céloznak.

Az igazi előrelépést a 3G (3. generációs mobilhálózatok) fogják jelenteni, amelyek bevezetése egyelőre azonban még távolinak tűnik. Bár Japán vezető mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo a közelmúltban a világon elsőként elindította 3G szolgáltatását, Európa és egyben Magyarország egyelőre még távol áll a rendszer bevezetésétől. Ennek oka elsősorban a magas költségekben keresendő. Bár a 3G rendszerek kiépítése jóval költségesebb, mint az a GPRS esetében volt, a szakértők szerint nem ez a fő probléma.

A valódi probléma az, hogy a 3G szolgáltatás üzemeltetéséhez szükséges spektrumlicensz megszerzése olyan óriási költségeket jelent a szolgáltatók számára, amelyekhez képest a rendszer kiépítésének költsége gyakorlatilag elenyésző. Szintén a 3G kilátásait rontja a tény, hogy a magas költségek miatt a szolgáltatás irreálisan drága lenne, ezért várhatóan nem lenne túlzott érdeklődés iránta. A 3. generációs hálózatok olyan szolgáltatásokat ígérnek a felhasználóknak, mint az eddigieknél sokkal nagyobb adatátviteli sebesség, a jobb hangminőség, a színes képek továbbítása, illetve a videótelefonálás lehetősége.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások