A weboldalak teszik egyeduralkodóvá az Internet Explorert

A weboldalak teszik egyeduralkodóvá az Internet Explorert

2002. július 30. 04:23, Kedd


A Microsoft-rivális szoftverfejlesztők évek óta az Internet Explorer egyeduralmának megtörésén fáradoznak, az általuk célba vett felhasználóknak jelenleg azonban mégsincs igazi választási lehetőségük. A kérdésnek jóval több oldala van, mint amit a redmondi (Washington állam) székhelyű Microsoft riválisai a társaság ellen folytatott peres ügyekben a közelmúltban a felszínre hoztak.

Az Internet Explorer (IE) webböngésző szoftver rivális megoldásaihoz kapcsolódó egyik legironikusabb történet központi szereplője Jim Clark. Clark a Netscape Communications társalapítója volt 1994-ben, és a Netscape Navigator böngészővel egy olyan megoldás hátterében állt, amely valódi alternatívát kínált a Microsoft saját böngészőjének

A Shutterfly online fotónyomtatási szolgáltatást szintén Jim Clark alapította. A dologban semmi meglepő nincs egészen addig, amíg a felhasználó meg nem látogatja a szolgáltatás weboldalát, ahol egy figyelmeztetéssel szembesül: a Netscape böngésző 6-os, és újabb verzióit nem támogatja, ezért a szoftver felhasználói olyan problémákba ütközhetnek, amelyek Internet Explorer használata esetén elkerülhetőek. A Shutterfly elfogultsága több, mint ironikus, ugyanakkor élethű képet fest a weboldalak, illetve webböngészők jelenlegi helyzetéről. Az utóbbi időben jól megfigyelhető egy tendencia, mely szerint egyes weboldalak egyoldalúan az Internet Explorerhez fejlesztik rendszerüket. Mindez - tekintve az IE vezető pozícióját - valójában nem meglepő, az viszont már tényleg megdöbbentő, ahogy némely oldalak a többi böngésző felhasználói táborához viszonyulnak. Szabványok ide vagy oda, a legtöbb oldal egyoldalúan az Internet Explorerhez készül, a szabványokat betartó riválisok, mint a Netscape, a Mozilla, az Opera, vagy az iCab pedig minimális támogatást élveznek a weblapok részéről.

- Bizonyos oldalak azt mondják: "Csak azok a felhasználók érdekelnek minket, akik ezt a böngészőt használják" - mondta Janet Daly, a World Wide Web Consortium (W3C) egyik képviselője. - Ez óriási hiba a részükről. A webböngésző egy alapeszköz, amely információ elérésére készült függetlenül attól, hogy ki készítette azt az információt, vagy milyen fejlesztőeszközt használt hozzá - folytatta Daly. A webes fejlesztők felé irányuló felhívás, amely a webes szabványok támogatására szólít fel, újult erőre kapott az IE riválisok közelmúltbeli felszínre törése miatt. Bár az Internet Explorer a felmérések szerint legalább 85 százalékos piaci részesedéssel bír, a riválisok újból támadásba lendültek a megoldás vezető pozíciójának megszerzéséért.

A világ egyik legnagyobb médiatársaságaként ismert AOL Time Warner, amely 1999-ben mintegy 4,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Netscape-et, a közelmúltban újult erővel kezdte támogatni a korábban kissé hanyagolt társaságot, illetve megoldásait. A médiaóriás első alkalommal teszteli alapértelmezett megoldásként a Netscape böngészőt CompuServe és America Online szolgáltatásán, miután egy korábbi megállapodás értelmében évekig az Internet Explorert támogatta. Az AOL Time Warner még polgári pert is indított a Microsoft ellen, mivel a szoftveróriás állítólag illegális tevékenységet folytat böngészőjével kapcsolatban.

A Netscape testvéreként ismert Mozilla a közelmúltban érkezett el első végleges változatához, a négyévnyi fejlesztőmunka eredményeként megszületett Mozilla 1.0-hoz. A többiek, mint az Opera, szintén egyre több támogatót szereznek, így nagyobb a választási lehetőség, mint valaha. Kérdés azonban, hogy igazi választási lehetőségről van szó, vagy mindez csak látszólagos.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások