Mafia: The City Of Lost Heaven

Mafia: The City Of Lost Heaven

2002. szeptember 24. 00:33, Kedd

Kiadó: God Games
Fejlesztő: Illusion Softworks

Rendszerkövetelmények:
Minimum: PIII 500, 96 MB RAM, 16 MB-os 3D gyorsító, Win9x/ME/2000/XP
Ajánlott: PIII 700, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D gyorsító
Hasonló játékok: GTA3, Max Payne
Kategória: Akció


1930-at írunk, a helyszín Lost Heaven városa. Tommy Angelo egyszerű taxisofőr volt, aki éjjel-nappal dolgozott, ennek ellenére nem keresett túl sok pénzt. Egyik este épp cigiszünetet tartott, amikor hirtelen fékcsikorgásra lett figyelmes, és a közeli sarok mögül két fegyveres ember került elő, akik egyenesen a taxi felé rohantak. Ez volt Tommy első találkozása a maffiával. A rivális banda keményen üldözte őket, de szerencsére Tommy észrevette, hogy a stadion kapui nyitva vannak, így ide behajtva megmenekültek a biztos haláltól. Az utasokról kiderült, hogy Don Salieri emberei, és hazaszállításuk után a Don felajánlott taxisofőrünknek egy állást a Családban. Tommy nem volt biztos a dolgában, de az események alakulása úgy hozta, hogy később kénytelen volt elfogadni a maffiafőnök ajánlatát.

Klikk ide!    Klikk ide!

A Mafia Tommy Angelo történetét követi végig, bemutatja, hogy egy taxisofőrből miként lesz a város egyik legismertebb gengsztere. A játékot az az Illusion Softworks fejlesztette, akinek a Hidden and Dangerous című FPS-t is köszönhetjük, így már telepítéskor tudtam, hogy nem nagyon fogok csalódni ebben a darabban, bár a Mafia mindenképp stílusváltást jelent a first person shooterek világához képest. Játékmenetét leginkább a Grand Theft Auto III és a Max Payne keverékéhez tudnám hasonlítani, ugyanis számos autós üldözésben lesz részünk, de a third person akció is nagy szerepet játszik majd a küldetések során.

Klikk ide!    Klikk ide!

A játékot egy 1,3 GHz-es Celeronnal, és GeForce2MX400 videókártyával szerelt konfigon játszottam, ez egy kicsit a fejlesztők által ajánlott konfigurációnál jobb, ennek ellenére 800x600-as felbontásban, alapbeállítások mellett néha eléggé lecsökkent a játék sebessége. A nagy gépigény nem véletlenül van, ugyanis a játék grafikája nagyon szép, bár ez inkább a belső terekre és a karakterek kidolgozottságára érvényes, mert a város vizuális megjelenítése néhol egy kicsit elnagyolt.

Klikk ide!    Klikk ide!

Első indításkor kellemesen tapasztaltam, hogy vannak még olyan fejlesztők, akik adnak a menürendszer igényességére és ötletességére is. A menü gyakorlatilag egy iroda, és a különböző menüpontok kiválasztásakor a kamera ráközelít az adott menüpontnak megfelelő tárgyra (pl. kilépés esetén az ajtóra, játékállás betöltése esetén az írógépre stb.). A grafikai és billentyűzet beállítások elvégzése után jöhetett a játék indítása. A játék kezdetén már rögtön az akció kellős közepébe kerülünk, ugyanis Tommy szerepében meg kell mentenünk Salieri két emberét Morelli bandájától. Az autó kezelését roppant könnyen el lehet sajátítani, gyakorlatilag senkinek nem okozhat nehézséget, aki már játszott valaha autós játékkal. A kijelző is áttekinthető, szinte minden fontos információt tartalmaz, amire szükségünk lehet, és egyáltalán nem túlzsúfolt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások