Újabb fagyott víztömeget találtak a Marson

Újabb fagyott víztömeget találtak a Marson

2002. december 9. 17:15, Hétfő
Víz jeget fedeztek fel a Mars déli sarkának jégsapkái közelében, mellyel már három régióra nőtt az ismert vízlelő helyek száma a vörös bolygón.

Korábban már észleltek fagyott vizet a déli féltekén a felszín alatt, és az északi jégsapka felszínén, ami azonban némileg elgondolkodtatta a tudósokat, a hasonló felfedezések hiánya a déli jégsapkán. Ott csak fagyott széndioxidot találtak, amit általában szárazjégnek neveznek. Más kutatók már korábbi tanulmányaikban feltételezték, hogy a szárazjég takaró csupán egy vékony réteg, ami jókora víz jégsapkát rejt. Az új felfedezést, ami alátámaszthatja ezt az elképzelést a NASA Odyssey űrszondája tette és csütörtökön került bejelentésre Timothy Titus, az Egyesült Államok Geológiai Felügyeletének egyik vezetője által.

"Lehet hogy ez a felfedezés csak a marsbeli jéghegy csúcsa" - nyilatkozott Titus a SPACE.com-nak. Az Odyssey infravörös kamerája által készített további felvételek "arra utalnak, hogy a déli tartós jégsapka szélét látható vízjég határolja melynek kiterjedése 1-10 kilométer". A felfedezést a felszíni hőmérséklet éjjeli és nappali váltakozásának megfigyelése közben sikerült elérni.


"A homok és a por gyorsan felmelegedik" - magyarázta Titus. "A sziklák lassan melegednek, a víz jég pedig még annál is lassabban" Idén a tudósok az Odyssey egy másik műszerét használták nagy mennyiségű hidrogén keresésére nem sokkal a Mars felszíne alatt a déli félgömbön. A hidrogén szinte biztos, hogy vizet jelent, mondták.

A három felfedezés egyesítve arra utal, hogy fagyott víz szinte mindenhol található a Marson, azt azonban még nem sikerült megállapítani, hogy van-e olyan hely, ahol folyékony formában is előfordul, ami az élet egyik követelménye. A közel 300 millió dolláros árcédulájú Odyssey-t 2001 áprilisában indították útnak, feladata továbbra is a folyékony víz keresése. 400 kilométeres magasságból tanulmányozza a Marsot és folyamatosan térképezi fel a bolygót látható és infravörös tartományokban, a tudósok szerint minden eddiginél nagyobb részletességgel.

Az infravörös méréseknek van egy halvány esélyük felszín alatti aránylag meleg vízgyűjtők felfedezésére, feltéve ha egyáltalán létezik ilyen, mondta Philip Christensen, az Odyssey kameráiért felelős geológus, aki maga is részt vett a frissen bejelentett felfedezésben. A kutatás részleteiről a Science magazin online kiadása számol be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások