A szélessávú internetkapcsolatok száma világszerte meghaladta a 100 milliót

A szélessávú internetkapcsolatok száma világszerte meghaladta a 100 milliót

2004. január 8. 08:01, Csütörtök
[E-kereskedelem] A szélessávú internetkapcsolatok száma világszerte meghaladta a 100 milliót, sőt az EU soros ír elnöksége kapcsán is a szélessávú infrastruktúra fejlesztésének célkitűzéséről szólnak a hírek. De tekintsük át, miért is jó a szélessáv!

A szélessávú internetkapcsolatok száma nagy valószínűséggel meghaladta a 100 milliót világszerte. A következtetés a Point Topics tavaly szeptemberi szélessáv-statisztikái alapján vonható le. A valamennyi szélessávú kapcsolatot - kábel, DSL stb. - magában foglaló adat akkoriban 89.4 millióra rúgott, 10 milliós növekedést tudva maga mögött 2003. júniusa után. Feltételezve, hogy a növekedés dinamikája a továbbiakban is legalább ugyanakkora maradt, 2003-ban 100 millió fölé is emelkedhetett a szélessávú hozzáférések száma.

Ezzel a szélessáv talán a leggyorsabban terjedő technológia - még a mobiltelefon-őrületet is maga mögött hagyva. A mobiltelefonok világszerte 100 millióra való gyarapodásához 5.5 évre volt szükség, a szélessávnak ugyanehhez a mutatványhoz 3.5 év is elegendő volt. A szélessáv jelentőségét mutatja az Európai Unió ír elnökségének egyik fontos célkitűzése is, vagyis a szélessáv ne csak elérhető, de hozzáférhető és anyagilag megengedhető is legyen az Unióban.

Hogyan képzeljük el a szélessávot? A sávszélesség azt az adatmennyiséget határozza meg, amennyi két pont között szállítható időegység alatt. A hagyományos telefonvonalak segítségével történő adatátvitel lassú, ezért is hívják a betárcsázás útján létrejövő modemes kapcsolatot "keskenysávnak". A szélessáv koncepcióját úgy érdemes elképzelni, mint egy házunk alatt futó vastag csövet, mely másodpercenként rengeteg friss vizet szállít. Nekünk azonban ennek a vízmennyiségnek csupán töredékéhez van hozzáférésünk, mivel a csapunkra csatlakoztatott cső keskeny.

Hasonlóképp, az internetszolgáltatók is "vastag csövet" működtetnek, megosztva a sávszélességet ügyfeleik között. Sajnos azonban ahogy a nyomócső sem tudja minden háztartás vízigényét kielégíteni, ha minden otthonban egyszerre nyitják ki a csapokat, az internetező ügyfelek esetében is hasonló a helyzet. Az állandó jelleggel, hatalmas file-okat töltő internetezők hasonlóképp "kísértik" a sávszélességet, mint az úszómedence megtöltése céljából összes vízcsapot kinyitó szomszéd - legfeljebb csöpögésre kárhoztatva a környékbeliek zuhanyrózsáit.

A szélessáv azonban - tömören és röviden - gyors, állandó internet-hozzáférést biztosít. Teszi mindezt fix havidíjért, mely miatt mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára csábító lehet. A letöltési idők jelentős rövidülése mellett a szélessávú hozzáférés számos egyéb szolgáltatást is lehetővé tesz - például streaming video, IP alapú hangszolgáltatások. A szélessáv "szépséghibája", hogy egyelőre nem minden területen érhető el, bár egyre bővülnek a szolgáltatási területek.

A szélessávval kapcsolatban még egy tényező igényel külön figyelmet: ez a biztonság, mely főként a vállalkozások esetében meghatározó. A szélessávú internetkapcsolat ugyanis megnöveli annak esélyét, hogy "nemkívánatos" tevékenységek célpontjaivá válunk, míg a kapcsolat biztonságossá tétele plusz költségeket is jelent. Mindazonáltal a szélessáv egyértelmű előnyöket jelent, a sebesség ténye pedig minden hátrányt elhalványít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások