A világ legnagyobb sakkszámítógépe

A világ legnagyobb sakkszámítógépe

2004. február 1. 09:57, Vasárnap
Egy nem mindennapi rekordkísérletre került sor január 30-án, pénteken Koppenhágában. Az úgynevezett Chessbrain-projekt célja nem más, mint, hogy az interneten keresztül összekötött számítógépek - egyetlen nagy rendszerré összeforrva - legyőzzék egy játszmában Peter Heine Nielsen dán sakknagymestert.

Hasonló kezdeményezésre már volt példa korábban is, akkor 846 különböző PC-t kötöttek össze a világ minden tájáról - ez a rekord szintén a Chessbrain-csapat nevéhez fűződik -, de most 56 ország 2070 masinája gondolkozott egyszerre. A mostani jeles eseményre a 6th Annual NordU USENET 2004 elnevezésű konferencia keretében került sor. Peter Heine Nielsen, a sakkszámítógép ellenfele jelenleg 53-ik a sakkvilágranglistán.


A szakértők szerint a sakkot, mint játékot az egyetlen rendszerré összefűzött számítógépek nem igazán szeretik, nem is nagyon "fekszik nekik". Nagyon nehéz ugyanis egy lépés vagy válaszlépés megfelelő koordinálása a különböző PC-k között, illetve jóval hosszabb ideig tart egy lehetséges lépés utáni keresés mint egyetlen szuperszámítógépnél. Ráadásul minél több gép alkotja a rendszert, annál nehezebb leosztani a feladatokat az egyes számítógépek számára.

Ehhez jön még az adatok egymás közötti cserélésének ideje is. Egy sakkszakértő szerint azon idő alatt, amíg a gépek egymás között megvitatják a lehető legjobb válaszlépést, azalatt ő legalább egy hasonlóan jó lépéssel tud kirukkolni. Az is érdekes, hogy a Chessbrain-sakkszámítógép erejét eddig még szinte lehetetlen volt felmérni, tehát nehéz besorolni bárhová is. A január 30-i esemény tehát mindenképpen mérföldkő volt a sakkszámítógépek történetében. A parti eredménye döntetlen lett, de a fő cél nem is a győzelem, hanem a Guiness rekord elérése volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások