Idén kezdik építeni Európa első naperőművét

Idén kezdik építeni Európa első naperőművét

2004. május 21. 15:35, Péntek
[Menedzsmentfórum] A spanyolországi Marquesadoban az év végén kezdik el építeni Európa első szolártermikus erőművét. Az 500 millió eurós beruházás 2006-ra készül el.

"A finanszírozást biztosító szerződéseket egytől egyig megkötöttük, így biztossá vált, hogy 2004 végén elkezdhetjük a munkálatokat" - jelentette ki a Financial Times Deutschlandnak Henner Gladen, a Solar Millennium cég elnöke. A nap sugározta hő segítségével áramot termelő erőmű első egységét 2006-ban, a másodikat 2007-ben fogják átadni, mindegyik 50 megawatt teljesítménnyel üzemel. Az 500 milliós költséggel járó beruházás révén olyan erőmű jön létre, amely már ipari méretű áramszolgáltatásra is képes lesz.

A projekt mögött a spanyol Cobra áll, amely a kontinens egyik vezető építőipari konszernének, az évi 10,8 milliárd eurós bevétellel rendelkező ACS-csoportnak a tagja. Emellett a HypoVereinsbank és az Európai Befektetési Bank is finanszírozza a tervet.

A marquesadói erőmű Európa első ilyen létesítménye lesz. A világ legnagyobb naperőművei a kaliforniai Barstow-ban, Kramer Junctionban és Harper Lake-ben üzemelnek, azok együttes teljesítménye mintegy 345 megawatt. Egy atom- vagy szénerőmű hagyományos blokkja ezzel szemben átlagosan 1000 megawatt teljesítményre képes.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások