Elkészült a Microsoft Virtual Server 2005

Elkészült a Microsoft Virtual Server 2005

2004. szeptember 10. 14:07, Péntek
A redmondi cég várhatóan a jövő hét elején jelenti be, hogy elkészült a Virtual Server 2005, amely technológia lehetővé teszi, hogy a szerverek több különböző operációs rendszert futtassanak egy időben.

A vállalat képviselője elmondta, hogy a fejlesztési munkálatok már lezárultak, és a szoftver végleges változata várhatóan október elsejétől lesz elérhető. A Microsoft véleménye szerint a vállalatok általában gazdaságtalanul használják ki szervereiket, és a szoftver fő célkitűzése, hogy némileg kiegyenlítse a névleges kapacitás, és a valós kihasználtság közötti különbségeket.

A szoftveróriás elsősorban azon cégeknek ajánlja a technológiát, amelyek ragaszkodnak a korábbi operációs rendszerekhez készült alkalmazásokhoz, és mindeddig nem akartak a Microsoft legújabb termékére, a Windows Server 2003 operációs rendszerre váltani. A Virtual Server révén ugyanis megoszthatjuk a rendszer erőforrásait az új, és a régi operációs rendszerek között, és a mai szerverek nagy teljesítményének köszönhetően ez nem okoz semmiféle fennakadást.

A szoftver iránt egyelőre lanyha az érdeklődés, de a vállalat vezetése szerint a program óriási segítséget nyújthat a teszteléssel és fejlesztéssel foglalkozó cégeknek, mivel a fejlesztés alatt álló alkalmazásokat általában több operációs rendszeren is letesztelik. Egyes elemzők szerint ugyanakkor a Microsoft ingoványos talajra lépett a Virtual Serverrel, ahol a már jól bevált alkalmazások - mint például a VMware - uralma megkérdőjelezhetetlen.

A VMware népszerűsége töretlen, és az anyacég - az EMC - szerint az alkalmazásból származó bevételek idén megduplázódnak. Ennek ellenére a Microsoft nagy reményeket fűz a Virtual Server 2005 sikeréhez, amit a szoftver kedvező árával igyekeznek biztosítani. Az alap változat - amely legfeljebb négy processzort támogat - szerverenként 500 dollárba kerül, míg a nagyvállalatoknak szánt verzió - legfeljebb 32 processzor támogatásával - 1000 dollárt kóstál majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások