Újabb pereket indít a zeneipar a fájlmegosztók ellen

Újabb pereket indít a zeneipar a fájlmegosztók ellen

2004. október 7. 11:25, Csütörtök
A zeneipar vezető vállalatainak képviselői Londonban gyűltek össze, hogy megvitassák a kalózmásolatok elleni küzdelem további lépéseit, és az esetleges újabb perek megindítását.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége és a Brit Hanglemezkiadók Szövetsége várhatóan a hét végén jelenti be a megbeszélés eredményeit, és "az internetes kalózkodás elleni további lépéseket." Szerdán a két szövetség szóvivői tagadták, hogy a zeneipar újabb perekkel szeretné elrettenteni a notórius fájlmegosztókat, de nem valószínű, hogy a kiadók felhagynak ezzel a már bevált módszerrel.

A mai napig mintegy háromezer felhasználót állítottak bíróság elé az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Svájcban valamint Kanadában, és ez a szám elemzők szerint hamarosan tovább emelkedhet. Emlékeztetnek arra, hogy az angol és francia kiadók - a világ harmadik, illetve negyedik legnagyobb zenei piacának vezető vállalatai - már korábban jelezték, hogy jogi eszközökhöz folyamodnak, amennyiben tovább emelkedik a kalózpéldányok száma.

A legfrissebb felmérések szerint az eladások csökkenése némileg enyhült az elmúlt hónapok során, de a kiadók várhatóan további perekkel próbálják majd visszaszorítani az internetes kalózkodást. A brit zeneipar képviselői ugyanakkor leszögezték, hogy a fizetős zeneletöltő szolgáltatások - mint például az iTunes és a Napster - elterjedéséig nem indítanak bírósági eljárásokat, és egyben szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy előbb-utóbb vállalniuk kell a felelősséget a kalózmásolatok terjesztéséért.

Struan Robertson, a Glasgowban székelő Mason ügyvédi iroda tanácsadója egyetértett az újabb perek megindítását jósoló szakértőkkel, és hozzátette, hogy a zeneipar egyedül a felhasználókat tekinti felelősnek a kalózmásolatok terjesztéséért. "Nem lepne meg, ha rövid időn belül újabb perekről hallanánk, mindössze az időpont kérdéses" - jelentette ki Robertson. "Az angol kiadók úgy vélik, hogy a kalózmásolatokat terjesztő felhasználók tudtában vannak cselekedetük következményivel, és éppen ezért nem kegyelmeznek az első figyelmeztetés után."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások