Továbbra sem adja könnyen titkait a Titán

Továbbra sem adja könnyen titkait a Titán

2004. november 11. 07:38, Csütörtök
Semmivel sem lettek okosabbak a tudósok azzal kapcsolatban, hogy vajon mi várja a Huygens leszállóegységet a Szaturnusz holdján, a Titánon, annak ellenére, hogy az anyahajóként is szolgáló Cassini minden eddiginél közelebbről vette szemügyre a rejtélyes világot.

A Cassini karácsony napján engedi útjára a Huygens szondát, ami elvileg landolhat egy folyékony szénhidrogén óceánon, szilárd jégen, de akár egy iszapos üledékbe is belecuppanhat. A Cassini október 26-i elhaladása a hold mellett azt a célt szolgálta volna, hogy kizárja legalább az egyik lehetőséget, de mint arról már korábban beszámoltunk, nem csupán a képfeldolgozó csapat bámulta tanácstalanul a felvételeket, a Huygens küldetés brit tudósainak sem sikerült túl sok okosat kisütniük a beérkezett adatok alapján.

Klikk ide!
Ezen az utraibolya szűrővel készített felvételen a Titán északi terminátora (nappal-éjszaka vonal) felett felhőszerű képződmények láthatók

"Úgy tűnik, hogy az általunk felvázolt mindhárom leszállási helyszín létezik a Titánon" - nyilatkozott a Huygens felszíni tudományos programjának vezetője, Mark Leese. A tudósok remélték, hogy a Cassini műszerei áthatolnak a holdat betakaró vastag ködön, megtörve a korábbi próbálkozások sikertelenségi szériáját. A Cassininek sikerült is megfelelni a fenti elvárásoknak, mégis a kapott képek olyannyira idegenek, hogy a tudósoknak jó pár részletet még most sem sikerült értelmezniük.

Carl Murray, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója szerint a Titán felszíne rendkívül változatos. "Sötét és világos területek váltakoznak nagyjából kelet nyugati irányba, hasonlóan a marsi szél által megmunkált felszíni elemeihez, ami feltehetően arra utal, hogy a Titán felszínén az anyag a szél tevékenységének hatására rakódott le" - vélekedett a professzor.

Klikk ide!
1200 km-es magasságból készített radarkép, a terület 150x300 km-es. A fényesebb foltok magasabb képződményeket, a zöld szín pedig sima terepet jelez

A tudósok mindenesetre remélik, hogy az adatok részletes elemzése - ami jelenleg is folyamatban van - segít megfejteni a rejtélyek egy részét. "A Titán geológiailag aktív, de még nem ismerjük minden titkát. A jelenlegi és az elkövetkezendő átrepülések látható fénynél készült felvételeit összevetve az infravörös és a radareszközök felvételeivel segíthet kitisztítani a képet" - mondta John Zarneczki professzor, a Huygens felszíni csomagjának vezető tudósa.

Klikk ide!
A Titánról 702 ezer km távolságból készített felvétel, egy pixel 4,2 km

A Cassini elektronspektrométerének adatain dolgozó tudósok szerint az adatokból kapott eredményből megismerhetik a Titán felső légrétegének összetételét. "Eredményeink árulkodó fotoelektron és Auger-elektron-nyomokat tartalmaznak, melyek sokat segíthetnek" - mondta Dr. Andrew Coates, a londoni Mullard Űrtudományi Laboratórium munkatársa. "Az összképből azt is sikerült leszűrnünk, hogy a Titán felső légkörére lezúduló elektronok hogyan segítik a gyenge napfény behatolását a felső légkör összetett kémiájába."

És végül: az előzetes eredmények szerint a Titánnak nincsen mágneses mezeje.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások