Cisco hálózati képzés a kecskeméti börtönben

Cisco hálózati képzés a kecskeméti börtönben

2004. december 9. 19:04, Csütörtök
12 fogvatartott sikeresen vizsgázott a program első szakaszában Nagyfán, és 10 újabb fogvatartott kezdi meg a képzést Kecskeméten.

Az idén januárban a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben elindított Cisco Hálózati Akadémia Program sikere alapján a második oktatási intézményen kívüli hálózati szakemberképzés indul el 2004. december 13-án Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Cisco Systems támogatásával. Hasonló kezdeményezés létezik már az Egyesült Államokban, és Nagy-Britanniában, a kecskeméti a negyedik ilyen intézmény a világon. Az intenzív és gyakorlatorientált képzés első ütemében 10 fogvatartott személy vesz részt, akik a munkaerőpiacon rendkívül versenyképes és keresett hálózati szakképesítést szerezhetnek. A program sikerét jelzi, hogy a nagyfai intézetben CNAP első szemeszterének záróvizsgáját 12 fő fogvatartott tette le sikeresen.

A képzés lebonyolítását a büntetés-végrehajtási intézetekben jelentős informatikai oktatási tapasztalatokkal rendelkező Centrál Oktató Központ Kht. végzi. A szervezet célja a tudásalapú társadalom fejlesztése, a halmozottan hátrányos helyzetű (fogyatékkal élő és szabadságvesztésüket töltő) személyek társadalomba való be-, és visszailleszkedésének elősegítése az informatika oktatás révén.


A Kecskeméti Büntetés-Végrehajtási Intézet

"A képzés azzal a kettős céllal jött létre, hogy a büntetés letöltésének időszakára értelmes, értékes időtöltést nyújtson a fogvatartottak számára, amely egyben új perspektívát is jelenthet számukra a szabadulás után. A fogvatartottak oktatásáról, képzéséről és foglalkoztatásáról való közgondolkodás formálására és árnyaltabbá tételére a börtön falain belül és kívül egyaránt szükség van. Az új esélyeket illetően a csoport tagjainak tanulási szándékán és elhatározottságán kívül az is reményt ad, hogy a fogvatartottak a zárkában is beszélgetnek a tananyagról, segítik egymást a tanulásban, lassan tanuló közösségé formálódnak. Bízzunk abban, hogy ez a képzés is segíti majd a fogvatartottakat az értelmes életpályáról való gondolkodásukban és önfejlődésükben, ezáltal is csökkentve a szabadulás utáni visszaesés arányát, ami jelenleg körülbelül 50-60%-os. - mondta Gáll Gyula, a Centrál Oktató Központ informatikai vezetője.

A kecskeméti BV Intézet, a Centrál Oktató Központ és a Cisco Systems Magyarország között létrejött együttműködés alapvető célja az, hogy a képzés során az Intézet szabályait maximálisan szem előtt tartva a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely hathatós segítséget nyújt majd a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. Mivel a tananyag formája e-learning, azaz internet-alapú, az oktatás elméleti része egy számítógépes oktatóteremben történik. A képzés mintegy kétharmadát kitevő gyakorlat egy korszerű, nagy értékű hálózati berendezéseket tartalmazó laboratóriumban zajlik, amelynek hálózati alapfelszerelését a Központ európai uniós pályázati forrásokból szerezte be.


A szaktudás megszerzését a négyszemeszteres képzés sikeres elvégzésével egy Cisco Hálózati Akadémia Oklevél tanúsítja. A képzést sikeresen elvégző fogvatartottaknak szabadulásuk után lehetőségük nyílik arra, hogy a megszerzett hálózati szakismeretek alapján egy független tesztközpontban megszerezzék a nemzetközileg elismert CCNA (Cisco Certified Networking Associate) minősítést. A képzés továbbá az Országos Képzési Jegyzékben "informatikai hálózatirendszer-telepítő" elnevezésű szakma követelményeire is felkészít, így a képzés végén sikeres OKJ vizsgát tevők államilag elismert szakképzési bizonyítványt is szerezhetnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások