Lord of the Rings - The Battle for Middle-earth

Lord of the Rings - The Battle for Middle-earth

2004. december 24. 02:59, Péntek


Kiadó: EA Games
Fejlesztő: Electronic Arts
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 1,5 GHz Intel Pentium IV vagy AMD Athlon XP 1600, 128 MB RAM, 32 MB-os videókártya (NVIDIA GeForce 3 vagy jobb)
Ajánlott: 2 GHz-es P4/Athlon XP, 256 MB RAM, 64 MB-os videókártya
Hasonló játékok: Warcraft III, Warcraft III: Frozen Throne, Age of Mythology
Kategória: valósidejű stratégia

Őszintén szólva nem tartozom a Gyűrük Ura-fanatikusok közé, persze nagyon szeretem mind a könyveket, mind a filmeket is. Ezzel a stratégiával viszont a legmélyebb addikciómat hozták elő. Ki ne gondolt volna bármikor arra, hogy Legolas, Gandalf, Aragorn és a többiek kezét irányítsa a gonosz orkok felé, vagy ki ne vágyna parancsolni a több száz elf íjásznak? Most ezt bárki megteheti.

Egy gyűrű mindenek felett!

Semmiképp nem ajánlom, hogy bárki is azzal kezdje a játék megítélését, hogy megpróbálja összehasonlítani az eredeti könyvvel, vagy akár a filmmel. A filmkritikák nagy része is abba a hibába esett, hogy nem vette figyelembe a műfaji sajátosságokat. Ugyanúgy, ahogy nem lehet egy filmben - mégha három és fél órás is - megjeleníteni mindent, amire az író egy könyv lapjain kitért, ugyanúgy másképp kell ránézni egy valós idejű stratégiára is. A jók kampánya ugyan nagyrészt követi a történetet, de mivel itt felülről látjuk az eseményeket, egészen más hangsúlyokat kapott a sztori.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Húsba vágó témák

A játék egy szép DVD-lemezen érkezett, legalább is hozzám, ami a telepítés után 3,2 gigabájt helyet rabolt el a merevlemezemről. Ennek megfelelően számítottam arra, hogy a játék audiovizuális élményben sokat fog nyújtani. Indítás után az 'ÍE gémsz... cselendzs evriszing' után természetesen a filmet kiadó New Line Cinema logója is megjelenik. Később erre visszatérünk, de kellemes meglepetés, hogy adott szituációkban a minimap helyén az eredeti filmből látunk jeleneteket. A játék teljes élvezetéhez mindenkinek egy izmosabb gépet ajánlok.

A tesztgépen (Athlon XP 2500+, Radeon 9600 Pro, 512 DDR memória) kissé sokat töltögetett, illetve a játékból való kilépés után jónéhány másodpercnek el kellett telnie mire összeszedte magát a rendszer. Alacsony FSAA és High beállítás mellett viszont kellemesen futott és nem volt arra példa, hogy a játszhatatlanságig lassuljon. Persze egy 500 fős seregnél érezhető volt a lassulás, így akik karácsonyra hardware fejlesztést kaptak, azoknak az a játék mellé mindenképp kellemes adalék lehet a fa alá.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Olvass, nézz, játssz!

Mitől is emelkedhet tehát az év legjobb rts játékai közé ez a darab? Előszöris a sokszor hiányolt történet itt garantált. A tolkieni és - most már mondhatjuk - hogy a Peter Jackson-i hagyományoknak megfelelően egy percre sem áll meg az élet itt sem. (Majdnem.) Az egész Középfölde elérhetővé válik, bejárjuk az utakat, ahol kedvenc karaktereink vívtak. A történetbe a jó oldalon ott kapcsolódunk be, mikor már a Csipet csapat együtt próbál meg átkelni a törpék régi bányáján. Ezt követően a küldetésekben a 30 régióra osztott Középföldét szabadíthatjuk fel (vagy szállhatjuk meg) lépésről lépésre.

A történet kihagyhatatlan részei a Helm-szurdok ostroma, illetve a Minas Tirith elleni támadás. Bár az utóbbi később szerepel, és azt gondolnánk, hogy nehezebb, mégis gyerekjátéknak tűnt számomra Helm szurdokához képest. Útközben az entekkel is dűlőre jutva elárasztjuk vízzel Isengard tornyát és még sorolhatnám. Természetesen a történet vége a Fekete kapu bevétele, a végső lesújtás a gonosz erőkre, meg persze nem elhanyagolható a gyűrű elpusztítása sem.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások