Átok - The Grudge

Átok - The Grudge

2005. március 21. 23:13, Hétfő
Két héttel a Kör folytatásának hazai mozikba kerülése előtt a hazai forgalmazó úgy gondolta, hogy kapóra jön a nézőknek egy hasonszőrű horror bemelegítésnek.

A misztikusan (a magyar embernek legalábbis) semmitmondó angol cím azért maradt a magyar címben, mivel az Átok filmcím már el lett lőve pár évvel ezelőtt. Az Átok - The Grudge hasonló ösvényen lépdel, mint a Kör, ha képzavarral szeretnék élni. Bár a Grudge időben később készült, mint a Kör, de (vagy épp ezért) mindkettő egy nagysikerű, odakint már több részt is megért japán horror folytatása, mindkettő hasonló filozófiával közelíti meg a horror témáját, mindkettőben hasonló alakban testesül meg a fenyegetés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

És persze mindkettőt feldolgozták Amerikában, hogy az amerikai nézők is végre felfedezzék a japán filmgyártás gyöngyszemeit. Fel is lendült hirtelen az eredeti japán verzióknak a nézettsége és a később adathordozókon is megjelenő részek eladási adatai. Az alaptörténet nagyon egyszerű és elegendő elárulni annyit róla, hogy Karen (Sarah Michelle Gellar) a Japánban tanuló cserediák munkáltatója jóvoltából elkerül egy furcsa házba, ahol különös események történtek a múltban és történnek esetleg majd a jövőben. Természetesen főhősünk van annyira szőke, hogy elkezdjen nyomozni az ügyben.

A Körrel ellentétben a Grudge rendezését nem amerikai direktor, hanem az eredeti japán verzió rendezője kaparintotta meg. (intermezzo: Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor az eredetiK rendezőjét kéne említeni, hiszen már csak a legszakavatottabb horrorguruk tudnak eligazodni az előző részek tekintetében, hiszen 2000-ben jelent meg a Ju-On (angol nyelvterületen Ju-On: The Curse) első és második része, majd Ju-on: The Grudge első és második része - emellett 2005-ben a Ju-on: The Grudge harmadik része, valamint 2006-ban a The Grudge, vagyis az amerikai verzió 2. része).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szóval, akárcsak az elődöket, az amerikai változatot is Takashi Shimizu rendezte és igazán nem is nagyon akart változtatni semmin. Bár az amerikai nézőknek egy kicsit több magyarázatot és ijesztgetést tartott szükségesnek, de a film, az eredetihez képest nem sokban változott. Hatalmas pozitívum, hogy sikerült megtartani a film japán helyszínét is, és a legtöbb színész is japán anyanyelvű, így a film jó része feliratozott.

A nem japán színészek sorát a film reklámarca Sarah Michelle Gellar vezeti. A tini horrorkirálynő, mindenki Buffyja már többször is bizonyított a horror műfajában, (ld. Sikoly 2, Tudom mi tettél tavaly nyáron, Scooby Doo 1-2). Ő hozza azt, amire képes, nincs vele semmi gond. és szerencsére a többi ismertebb tévésorozat-színész (Jason Behr (Roswell), William Mapother (Lost), Clea DuVall (Carnivale), Grace Zabriskie (Twin Peaks)) is nagyon jól tudja, hogy a horror nem a színészekről szól elsősorban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár nem sikerült olyan minőségűre, mint a Kör amerikai feldolgozása, de hozza azt, amit ígér, se többet, se kevesebbet. A nagyon kevés pénzből (10 millió dollár) forgatott film 110 milliós amerikai bevételével tökéletesen igazolta a producer, az Evil Dead-es gyökereihez visszatérő, de manapság Pókembert rendező Sam Raimi várakozásait. Aki vevő a műfajra, az meglátja benne a pár jó pillanattal rendelkező közepesnél valamivel jobb horrort, aki azonban a műfaj ellensége és már a Kört is utálta, az messziről kerülje el a mozikat az elkövetkező hetekben, és inkább várja meg a DVD-n nemsokára itthon is megjelenő eredeti japán változatokat.

(Utóirat: Amerikában éppen a hétvégén mutatták be a nálunk jövő héten moziba kerülő Kör 2. részét és mindenki meglepetésére 36 milliós hétvégi bevételével nem tudta túlszárnyalni a Grudge 40 milliós induló bevételét.)

Magyar nyelvű filmelőzetes, mérete 3 MB, formátuma .wmv

Átok - The Grudge

The Grudge
Rendező: Takashi Shimizu
Forgatókönyvíró: Takashi Shimizu, Stephen Susco
Operatőr: Lukas Ettlin, Hideo Yamamoto
Zene: Christopher Young
Producer: Sam Raimi
Vágó: Jeff Betancourt

Szereplők:
Sarah Michelle Gellar (Karen)
Bill Pullman (Peter)
Jason Behr (Doug)
William Mapother (Matthew)
Clea DuVall (Jennifer)
KaDee Strickland (Susan)
Grace Zabriskie (Emma)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások