A kör 2

A kör 2

2005. március 31. 12:47, Csütörtök
Az utóbbi évek egyik legnagyobb horror sikerének feldolgozása rekordsebességgel jutott el a magyar mozik műsorára. Vajon a folytatás ismét alulmarad az eredetivel szemben? A választ megelőlegezem. Igen. Sajnos.

A hasonló témájú, nálunk pár hete bemutatott horrorhoz, az Átok - The Grudge-hoz hasonlóan a Kör amerikai verziója is feldolgozás. A sikeres japán regényből készült eredeti film, a Ringu már két folytatást is megért (a borzasztó Ringu 2-t és a megfelelő, előzményeket taglaló Ringu 0-t). A folytatások elcsépelt törvénye (miszerint az első részt nem lehet túlszárnyalni) által tornyosuló akadályt az eredeti japán verzió folytatásának, a Ringu 2-nek sem sikerült vennie, így a nagy kérdés az volt, hogy elfelejtve a japán bukást, egy vadonatúj történettel előálló Kör 2. képes lesz-e új szintekre emelni a filmet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Ehren Kruger (Sikoly 3, Szomszéd) által jegyzett történet az első rész két főhősét, az újságíró Rachelt és fiát, Aidant a nagyvárosból egy kisvárosba helyezi át. A helyszín Astoria, Oregon, a történések pedig fél évvel az első rész után játszódnak. Azonban hiába a csonka család költözése, kvázi menekülése - mindenki sejtheti, hogy a videokazetták gyorsan terjednek még egy álmos tóparti városban is. Így nem meglepő, hogy nemsokára rejtélyes halálesetbe botlik riporterünk, és úgy dönt, hogy végleg pontot tesz a hosszú hajú kislány bosszújának ügyére.

A német és francia rendezők után úgy tűnik a japánok is megpróbálják gyarmatosítani Hollywoodot, ugyanis a Kör folytatását az a Hideo Nakata rendezte, aki az eredeti japán verziót is jegyezte. A döntés jól is elsülhetett volna, de talán sokan bánják, hogy a jelenleg a Karib tenger kalózai 2. és 3. részének forgatását irányító Gore Verbinski nem ért rá. Nakata vagy magától, vagy azért, mert a producerek megkötötték a kezeit, az első rész sejtelmes hangulatának megteremtése helyett inkább pár olcsó ijesztgetésre és folytonos derültséget keltő, ocsmány CGI-szarvasokra helyezi a hangsúlyt, és folyton-folyvást a víz szimbólumot próbálja a nézőre erőltetni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyik horrorfilmes alaptétel itt is igaz - minél kevesebb látszik a Gonoszból, annál félelmetesebb hatást kelthet. A Kör 2.-ben a rendező nem fukarkodott (az egyébként remek karakter) Samarára áldozni a celluloidból.

Hiába a helyenként nagyszerű képek és a változatos muzsika, a csapongó forgatókönyv sem könnyítette meg derék japán rendezőnk dolgát. Amilyen jól és bizalmat keltően indul a film, úgy csap át később teljesen logikátlan és olykor hatástalan rémisztgetésbe, ámokfutásba. Eközben persze kétségbeesetten próbálja felhívni a néző figyelmét az őt egyre kevésbé érdeklő múltbeli főszálra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy valamit érdemes leszögezni. A Kör 2-t, bár az ember óhatatlanul a sokak körében tetszést aratott első részhez hasonlítja az ember (és ebben az összehasonlításban sajnos óriási a különbség), nem szabad elfelejtenünk azt, hogy még így is a 2005-ös amerikai horrordömping egyik legjobb alkotása. Alkoholista olvasóink (a rosszmájúak) kérdezhetik persze, hogy akkor milyen lehet a többi, de bízzunk abban, hogy a kérdést leginkább csak az első rész okozta nagy elvárások indukálják.

Ha nem lett volna előzmény, akkor a Kör 2. egy átlagnál jobb film lenne. így viszont egy óriási csalódás. A rajongók inkább vegyék ki videón :)

Magyar feliratos filmelőzetes, mérete 5 MB, formátuma quicktime

A kör 2 (The Ring Two)
amerikai horror, 111 perc, 2005

Rendező: Hideo Nakata
Író: Kôji Suzuki
Forgatókönyvíró: Hiroshi Takahashi, Ehren Kruger
Operatőr: Gabriel Beristain
Díszlettervező: Christa Munro
Jelmeztervező: Wendy Chuck
Zene: Hans Zimmer
Producer: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes
Látványtervező: James D. Bissell
Vágó: Michael N. Knue

Naomi Watts (Rachel Keller)
David Dorfman (Aidan Keller)
Simon Baker (David Rourke)
Elizabeth Perkins (Dr. Emma Temple)
Emily VanCamp (Emily)
Sissy Spacek (Evelyn)
Shannon Cochran (Anna Morgan)
Kelly Stables (Samara)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások