Április 25-én mutatkoznak be a 64 bites Windowsok

Április 25-én mutatkoznak be a 64 bites Windowsok

2005. április 4. 11:38, Hétfő
A legfrissebb hírek szerint a Microsoft elkészült a 64 bites Windows operációs rendszerek RTM (released to manufacturing - megjelenésre kész) verziójával, amelyek kihasználják az új 64 bites processzorok minden előnyét.

A Windows XP Professional x64, valamint a Windows Server 2003 x64 várhatóan a Microsoft által rendezett Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) nevű rendezvényen mutatkozik be, amely április 25 és 27 között kerül megrendezésre Seattle-ben. A bemutatón a vállalat tervei szerint részletesen ismertetik a 64 bites technológia előnyeit és lehetőségeit, az új operációs rendszerek első példányai pedig a rendezvény ideje alatt érkeznek a boltokba. A Microsoft bejelentése többek között megemlíti, hogy a látogatók betekintést nyernek a Windows Server és Windows Kliens útitervébe, a technikai részletekbe, és megismerhetik az új termékek előtt álló üzleti lehetőségeket.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Szakértők szerint a bemutató óriási érdeklődést vált majd ki - nem véletlenül, hiszen a 64 bites Windows operációs rendszerek fejlesztésében bekövetkezett csúszások a vásárlók elégedetlensége mellett még tovább növelték a szoftverek iránti várakozást. A szoftveróriás eredetileg 2003 végén, illetve 2004 elején tervezte piacra dobni a 64 bites operációs rendszereket, de már 2003 októberében be kellett látniuk, hogy az eredeti időpont teljesíthetetlen. Akkor hivatalosan a tavalyi év végére halasztották a megjelenést, de az újabb határidőt sem tudták betartani, és ismételten elhalasztották a bemutatót. A vállalat előre nem látott problémákkal, illetve a fejlesztési erőforrások átcsoportosításával magyarázta az ismételt csúszást, és arra hivatkozott, hogy a Windows XP második javítócsomagjának elkészítése a tervezettnél jóval tovább tartott.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a vállalat nem merte - vagy nem akarta - kizárólag az AMD 64 bites processzoraira támaszkodva piacra dobni az új operációs rendszereket, ezért szép csendben megvárta, míg az Intel is elkészül hasonló termékeivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások