Kereskedelmi forgalomba került a vákuumlift

Kereskedelmi forgalomba került a vákuumlift

2005. május 7. 20:33, Szombat
Az Egyesült Államokban piacra dobtak egy egyszemélyes vákuumliftet, mely minimális átalakítási munkával beilleszthető otthonainkba is.

Ma már olyannyira valósággá vált egy eddig többnyire csak sci-fikben látott utazási mód, melyben az emberek átlátszó buborékokban utaztak, hogy a technika egy lift formájában akár már otthonainkba is bevonulhat. A cső alakú szállítóeszköz turbinák segítségével szívja ki a levegőt túlnyomásos kamrájából, másodpercenként 15 centiméteres sebességgel emelve magasba utasát. A kapszula süllyedését a felső részben uralkodó nyomás normál állapotba való visszaállása eredményezi, így tehát nincsenek kábelek, emelőcsigák, vagy dugattyúk.

A "Residental Pneumatic Vacuum Elevator", azaz a lakóházi pneumatikus vákuum lift névre keresztelt szerkezetet egy floridai székhellyel is rendelkező argentin cég, a Vacuum Elevators fejlesztette ki. Jelenleg két és háromszintes kivitel létezik, illetve fejlesztési fázisban van egy négyszintes változat, valamint egy olyan típus, ami kerekesszékkel is használható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lift átmérője egy méter és szinte teljesen átlátszó, panoráma képet tárva az utas elé. A henger alakú külsőrész váza könnyű alumíniumból, falai hajlított polikarbonát lapokból, teteje pedig acélból készül. Beépítése minimális kőműves munkát igényel, csupán az áramellátást kell megoldani, illetve egy a csőszerkezetnek megfelelő méretű lyukat kell vágni a szintek között.

A 204 kilogramm teher megmozgatására alkalmas lift szintén fémszerkezetre erősített átlátszó polikarbonátból készült, tetején egy 220 voltos feszültséggel működő szívóturbina helyezkedik el. Ha netalán a kamra hirtelen elvesztené a biztonságos mozgáshoz szükséges nyomást, akkor életbe lép egy mechanikus fékezőrendszer, megakadályozva a kapszula zuhanását, illetve az emeleteken történő megálláskor is egy mechanikus rendszer rögzíti a liftet. A rendszer 20 000 dollár körüli áron szerezhető be.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások