A titkos ajtó - Kim Basinger, a vágy tárgya

A titkos ajtó - Kim Basinger, a vágy tárgya

2005. május 12. 19:32, Csütörtök
Bizonyos időközönként mindig felbukkannak itthon olyan filmek, amelyekben neves színészek szerepelnek, nagyszerű alapanyagból készültek, de valahogy mégsem veszik észre a moziba járók. Pontosan ilyen film a pár napja bemutatott Titkos ajtó is.

A titkos ajtó John Irving 1998-as könyvsikeréből készült és akárcsak az író előző nevesebb műveit (Garp szerint a világ, Árvák hercege) ezt is viszonylag hamar megfilmesítették. Érdekes módon a kvázi elsőfilmes rendező Tod Williams azonban úgy döntött, hogy a könyvnek mindössze az első harmadát viszi nagyvászonra, mondván így sokkal jobban be tudja mutatni a szereplők kapcsolatait és tény, hogy a film befejeztével a nézőnek nem is marad hiányérzete.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film a széthullóban lévő Cole-családról szól, ahol a gyermekkönyv-író családfő Ted (Jeff Bridges) és az anyuka, Marion (Kim Basinger) egy múltbeli titokzatos tragédia következményeképp egyre inkább elhidegülve élnek egymás mellett kislányukkal, Ruth-szal (Elle Fanning). A házaspár egy nyáron próbaképp különköltözik, és ezzel párhuzamosan az apa egy írótanoncot (Jon Foster) vesz fel maga mellé a nyárra, akinek figyelme egyre inkább a szomorú feleség irányába terelődik.

A gyönyörű környezetben forgatott film nagy gyengesége az erőssége is egyben, hiszen nem tudni miért, de viszonylag kevés alkalommal lehet hallani Marcelo Zarvos szívfájdítóan gyönyörű muzsikáját, ami nagyszerűen adja vissza a Cole-család fájdalmas hétköznapjainak milyenségét. A rendezésre nem lehet semmi panaszunk, hiszen a melodráma műfaji követelményeinek megfelelően szép lassan csordogál előre a film, és ezért ritmusa tökéletesen megfelel a néző elvárásainak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A színészek közül Jeff Bridges figuráját már sokszor láthattuk a színész alakításában más filmekben is, mondhatni rutinból hozza a slampos, igénytelen, asszony nélkül élő írót - ellenben a vágy tárgyaként funkcionáló feleséggel, akit a hovatovább 52 éves Kim Basinger hihetetlen jól testesít meg. A szomorú szemeivel párosuló szexuális vonzerő nem meglepő, hogy pajzán gondolatokra kényszeríti az ifjú írótanoncot.

Annyit még zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a kisgyereket játszó Elle Fanning "A titkos ajtóban nyújtott meglepően érett teljesítménye egyre jobban veszélyezteti nővére, Dakota babérjait, aki az ilyen filmekhez hasonló függetlenebb próbálkozások helyett inkább olyan blockbusterekben játszik, mint a nyári Spielberg-film, a Világok háborúja, ahol neve a film plakátján Tim Robbins elé került.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár az idősebb korosztályt célozza meg A titkos ajtó, de egy mindenkinek ajánlható, nagyon érzékeny film jó adag tragédiával és komikus momentummal egy család széthullásáról, veszteségekről, az élet egyszerűségéről és bonyolultságáról és arról, hogy van -e lehetőség a minket ért hatalmas veszteségeket követően még talpraállásra.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (mérete 26 MB, formátuma .wmv)

A titkos ajtó (The Door in the Floor)
amerikai filmdráma, 111 perc, 2004

Rendező: Tod Williams
Író: John Irving
Forgatókönyvíró: Tod Williams
Operatőr: Terry Stacey
Jelmeztervező: Eric Daman
Zene: Marcelo Zarvos
Vágó: Affonso Gonçalves

Jeff Bridges (Ted Cole)
Kim Basinger (Marion Cole)
Jon Foster (Eddie O'Hare)
Elle Fanning (Ruth Cole)
John Rothman (Minty O'Hare)
Bijou Phillips (Alice)
Harvey Loomis (Dr. Loomis)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások