A látható fény is veszélyt jelenthet

A látható fény is veszélyt jelenthet

2005. augusztus 15. 16:13, Hétfő
A látáshoz fényre van szükség, azonban egy új kutatás eredményei szerint ebből is megárthat a sok. Nem csupán az UV-, de a látható fény is káros lehet.

Azt mindenki tudja, hogy az ultraibolya fény károsodást okoz mind a bőr-, mind a szemsejtekben, ami ellen a szem esetében védelmet nyújthatnak a megfelelő napszemüvegek. Azonban a kutatóknak sikerült párhuzamot vonniuk a kóros elváltozások és több látható fény között is. Egyre erősebbek a bizonyítékok, hogy a kék fény (400-500 nm) károsíthatja a szemet, különösen azok esetében, akik hályog eltávolításon estek át. A kék fény a látható fénytartomány legenergikusabb része, mondta Bernard Godley, a dallasi Retina Alapítvány szemésze, hozzátéve, hogy bár nincs olyan erős mint az UV-sugárzás, képes behatolni a szövetekbe, ahol sejtkárosodást okozhat.

Godley egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen laboratóriumi kísérletekben bebizonyította, hogy egy kék fénynek tartósan kitett retina sejtjei olyan károsodást szenvednek el, mint ami a korral járó makuláris elváltozás következtében jön létre, ami a 60 év feletti emberek esetében a vakság, a kezelhetetlen látásvesztés fő okozója. Az elváltozás a retina középső részét, az úgynevezett makulát roncsolja, az egyik leggyakoribb szembetegség.

A kék fény a retinasejtek energiaellátását, a mitokondriumot támadja, de Godley szerint ugyanezen az elven a bőrsejtekre is veszélyt jelent. Eközben egy másik kutatólabor beszámolója alapján a kék fény csak a szemre jelent veszélyt, mivel kizárólag olyan pigmenteket érint, ami a retinasejtekben halmozódik fel. A kutatók kísérletükben egy retinasejt tenyészetet tettek ki kék fénynek hat órán át, míg egy másik tenyészetet sötétben tartottak. A két sejtcsoportot összehasonlítva a fényben tartott sejteknél a mitokondriumos tevékenység csökkenését figyelték meg, ami a fényben eltöltött idővel arányosan tovább romlott. Egy genetikai technika alkalmazásával megfigyelték, hogy a kék fény három óra elteltével jelentős károkat okozott a mitokondrium DNS-ében, hat óra elteltével azonban a test természetes DNS-javító mechanizmusa életbe lépett, csökkentve a kialakult sérüléseket.

A kutatók végkövetkeztetése szerint a változásokat, a károsodásokat szabadgyökök okozzák, melyeket maga a mitokondrium termel. A bizonyítékok szerint ezek a változások szerepet játszanak a sejtöregedésben, valamint az öregedéshez kapcsolható betegségekhez, mindehhez pedig hozzájárul a kék fény.

Mint fentebb említettük, azok, akik hályog eltávolításon estek át, fokozottan ki vannak téve a kék fény által támasztott veszélynek, mivel a lencseeltávolító műtéttel megszűnik a retina természetes sárgulása, helyébe egy tiszta lencsét ültetnek. Godley szerint ezeket a nyolcvanas évek óta alkalmazott UV-szűrős lencséket új, sárgára színezett lencseimplantátumokkal lehetne kiváltani.

További kutatómunkát igényel a természetből érkező ártalmas kék fény mennyiségének meghatározása. Mindenesetre a szakemberek szerint egyáltalán nem nehéz ellene a védekezés, mindössze egy sárgára színezett UV-szűrős napszemüvegre van szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások