Informatika és internet a Sziget Fesztiválon

Informatika és internet a Sziget Fesztiválon

2005. augusztus 19. 18:34, Péntek
385 000 látogató, közel 15 000 dolgozó, 62 helyszínen naponta majd 200 program, több, mint 1000 mobil WC és zuhanyzó, óriási hangulat még nagyobb koncertekkel. Az utóbbi hetekben már a csapból is az folyt hogy ki mit csinál a Szigeten. De lapunk fő profiljához hűen mi inkább a fesztivál informatikai hátterére voltunk kiváncsiak.

Lapunk csatlakozva ehhez a hypehoz megkereste a Sziget informatikai felelősét, Fülöp Marcellt, aki adott némi betekintést abba, hogy mennyire vagy mennyire nem szövi át az informatika Európa egyik legnagyobb rendezvényét. A cikk irásának elején azt gondoltam, hogy most óriási számokat fogok hallani, komoly szerverekről és adatbázisokról fogunk csevegni és nagy cégekről is szó esik majd, akik rendelkezésre bocsátják gigantikus atomerőműveiket ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen a Hajógyári Sziget környékén. Azt is gondoltam, hogy a XXI. század fiataljai még azokon a bizonyos napokon is ezrével követelik majd, hogy lóghassanak a hálón egy keveset és nem lesz olyan kapacitás, ami kielégítheti igényeiket. Ehhez képest, ha nem is ellentétes, de mindenesetre számomra meglepő válaszokat kaptam utólag kicsit naivnak tűnő kérdéseimre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Fülöp Marcell beszélgetésünk elején ismertette a Sziget négy különálló számítógépes rendszerét. Természetesen mint főszervező első helyre sorolta a Sziget Iroda hátterét, ami főként a belső igények és az irodai funkciók kielégítésére szolgál. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Sziget Kft. dolgozói a rendezvény idejére teljes létszámban kitelepültek és hozzák magukkal a benti számítógépeiket. Ennek oka, hogy azonos körülmények között tudjanak dolgozni, illetve olyan egyszerű érvek szólnak e mellett a megoldás mellett, mint a régi e-mailek és a használt szoftverek legkönnyebb módon való átmozgatása. Ez a rendszer természetesen nem publikus, sőt a dolgozók közül is csak a programszervezők és asszisztenseik férhetnek hozzá.

Ehhez a rendszerhez már 4. éve a Mentanet szolgáltat mikrohullámú internetet, ami idén öt végpontot jelentett a Sziget területén darabonként 1.5 Mbit-es sávszélességgel. Ez nyilván kielégítheti a dolgozók igényeit - itt volt először hiányérzetem, mivel azt gondoltam, hogy a PDA-val rohangáló szervezők az egész Szigetet lefedő WLAN hálózatot használva zsírozzák le a programok útját. Fülöp Marcell és asszisztensei szerint viszont erre nincs szükség, hiszen idézem: "A programszervezők zseniális és tehetséges emberek", tehát meg tudják oldani a feladatokat offline is.

Valószínűleg ide vezethető vissza az is, hogy nincsenek komoly háttérszerverek, melyek adatbázisok és azokat használó programok segítségével működve navigálják a felelősöket, hanem egyszerűen a jó öreg Excel táblák segítségét hívták elő. Minden szervezőnek van egy saját listája, látja a teendőket, van egy külön mappája a kontaktokra, és minden nap külön helyet kap a táblázatokban. A munka természetesen nem olyan egyszerű, de mivel az adott évi Szigetet az előző lezárása után két héttel már elkezdik szervezni, ezért az adott felelősöknek a fejében van minden, mire arra szükség van.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A második fő hálózat a Sajtó Iroda, ahová a Sziget Kft. saját gépei már csak kiegészítésként szolgálnak az IHM (Informatikai- és Hírközlési Minisztérium) által prezentált eMagyarország Kamion mellett. A járműben az újságírók légkondicionált körülmények között szabadon hozzáférhettek az internethez, feltölthették fotóikat, írásaikat szerkesztőségükbe, illetve ingyenesen használható telefonvonalak is segítették munkájukat. Itt sem kell természetesen annyira sok gépre gondolni, a képeken is látszik, hogy összesen 8-14 gép segítette a zsurnaliszták munkáját. Ez véleményem szerint ez elegendő is volt, hiszen látogatásaim során nem láttam komolyabb tumultust és egymással vitatkozó embereket. A Sziget békés hangulata ide is elért.

Az internetet az IHM szolgáltatja, mégpedig műholdon keresztül. Ennek sávszélessége elviekben 6 Mbit, viszont a webezésre nem igazán alkalmas, hiszen a műholdas net egyik hátránya a magas ping, azaz a lassú válaszidő. Minden egyes kérés teljesítése (minden weboldal megnyitása) körülbelül egy másodperccel tovább tart, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha beírunk egy webcímet, akkor az oldal tartalma gyorsan, egyszerre letöltődik majd, de csak a kábelen/ADSL-en megszokottnál pár másodperccel később pillanthatjuk meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások