A Samsung elismerte az árrögzítési manővereket

A Samsung elismerte az árrögzítési manővereket

2005. december 1. 17:21, Csütörtök
A dél-koreai óriás végül elismerte a korábban határozottan tagadott vádakat, miszerint évekkel ezelőtt megegyezett a konkurens cégekkel a memóriaárak mesterségesen magasan tartását illetően.

Már október közepén felmerült, hogy a Samsung kész elismerni a vádakat, és az évek óta húzódó per mielőbbi lezárása érdekében akár 300 millió dollárt is hajlandó kifizetni. Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint ugyanis a vezető memóriagyártók 1999 áprilisa és 2002 júniusa között telefonbeszélgetéseken és személyes találkozókon döntöttek termékeik árazását illetően, indokolatlanul magasan tartva azokat. A gyártók ezzel természetesen jókora haszonra tettek szert.

A Register most arról számolt be, hogy a cég beadta derekát, és elismerte a konspirációról szóló vádakat. Ezzel a Samsung sorrendben a negyedik gyártó, amely kénytelen számolni a következményekkel, hiszen korábban az Infineon, a Micron és a Hynix is hasonló lépésre kényszerült. A gyártók ellen először Michael Dell, a Dell vezérigazgatója emelte fel hangját, és egyik nyilatkozatában kartellbe tömörüléssel vádolta a vállalatokat. A német Infineon még tavaly szeptemberben egyezett bele 160 millió dollár büntetés kifizetésébe, amit rövid időn belül követett a Micron nyilatkozata, miszerint a vállalat néhány alkalmazottja valóban érintett az ügyben. Ezután jött az emlékezetes decemberi ítélet, amelyben négy vádlottra szabtak ki börtönbüntetést, szintén a memóriaárak magasan tartására irányuló nemzetközi konspirációban játszott szerepük miatt.

A Hynix volt a következő "áldozat": a cég hasonlóképpen elismerte a memóriaárak manipulálásával kapcsolatos vádakat, és idén áprilisban beleegyezett a jelentős összegű - 185 milliós - büntetés megfizetésébe. A Samsung tartott ki a legtovább, már csak azért is, mert 2001 novemberében nonszensznek nyilvánították az ellenük elhangzó állításokat. Januárban azonban már bejelentették, hogy 100 millió dollárt különítenek el egy esetleges büntetés fedezésére, amely véleményük szerint elegendő. Ez a számításuk cégül nem jött be, és most már tudjuk, hogy háromszoros büntetést kaptak.

Dél-Koreában eközben vizsgálják az Apple-lel kötött megállapodásukat, mivel egyes források szerint a Samsung arcátlanul alacsony áron szállította termékeit az iPod-igények miatt szűkében lévő vállalatnak. Emlékeztetőül: az Apple összesen 1,25 milliárd dollárért vásárolt flashmemória-chipeket öt nagyobb gyártótól, és az említett két cég mellett még a Toshiba, az Intel és a Micron is szállít nekik. A szabályozó hivatal elárulta, hogy a vizsgálatot már korábban megindították, és ebben közelebbről szemügyre veszik a két cég korábbi megállapodásait is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások