Nesze neked UPC: Itt az Antenna Hungária digitális csomagkínálata

Nesze neked UPC: Itt az Antenna Hungária digitális csomagkínálata

2005. december 8. 00:37, Csütörtök
Sajtótájékoztató keretében mutatta be az Antenna Hungária az eddigi AM Mikro szolgáltatást leváltó digitális műsorszolgáltatási portfolióját. Az átállás időpontja ugyan december 1. volt hivatalosan, de a próbaidőszak egészen január elejéig tart. A hazánkban megszokott rugalmatlan csomagok helyett mindenki egyéni igényeinek megfelelően állíthatja össze a körülbelül 100 csatornából a saját csomagját.

Már az első napokban óriási érdeklődés volt az Antenna Hungária új digitális TV szolgáltatása iránt. Nyilván az eddigi ügyfelek automatikusan váltanak, de komoly szeletet hasíthat ki a kábeles szolgáltatóktól és eddig előfizetés nélküli háztartásoknál is várható számottevő igény. Az átállás a cég szerint rendben zajlott, minimális zavar volt csak a meglévő szolgáltatásban. Hegedűs Sándor, fejlesztési és informatikai vezérigazgató helyettes szemléletes példája szerint kicserélni a Széchenyi hegyi adótornyon minden alkatrészt úgy, hogy közben szolgáltatnak körülbelül olyan, mint biciklizés közben kicserélni a hátsó kereket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A szolgáltató szerint ez az alternatív technológia sok helyen kiválthatja a kábeles televízió előfizetést, hiszen komoly többletszolgáltatásokat tudnak kínálni a digitális rendszeren. Az egyik újdonság az úgynevezett EPG rendszer, ami egy digitális műsorújságnak felel meg, segíti a következő napok műsorait akár 100 csatornán áttekinteni. Lehetséges csatornánként, idősávonként, de akár tematikusan is keresni a műsorok között.

További technológiai érdekesség, hogy egyidejűleg több hangsávot is képesek sugározni egy műsorhoz, így egyes csatornák akár 5 nyelven is futhatnak rábízva a nézőre, hogy melyiket választja. Ilyen megoldással elsőként az HBO csatornák rendelkeznek majd, ahol párhuzamosan fut majd az eredeti nyelv és a szinkron is. (Mi lesz a hétfő esti Olvasójeggyel? - sic). Szintén a prémium csatornákon várható majd elsőként a jövőben az 5.1-es hangsáv megjelenése, amire a dekóder is és a rendszer is képes. A dekóder optikai hangkimenettel van felszerelve, így könnyen csatlakoztatható a legtöbb 5.1-es hangrendszerhez. Végül egy apró érdekesség, hogy a teletext szerű szolgáltatás elérhető lesz azokon a készülékeken is, amik azt nem támogatják, hiszen a dekóder egy saját OSD menün keresztül nyújtja ezt.

Az igazi meglepetés viszont nem a technológiában, hanem a csomagok kialakításában van. Eddig megszokták a magyar TV nézők, hogy van a használhatatlan minimál csomag, egy átlagos, egy extra és ezen felül pedig méregdrága prémium csatornák. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Antenna Hungária digital csapata hosszas nyugat-európai vizsgálódás és komoly piackutatás után döntött úgy, hogy szakít ezzel a módszerrel és a felhasználóra bízza, hogyan kombinálja a tartalmakat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Alapvetően négy csomagból lehet választani, de már az induló csomag mellé is lehetséges a prémium csatornák választása, illetve az alap és a családi csomag is felxibilisen egészíthető ki a tematikus csatornákkal. A 30 csatornát tartalmazó Alap csomag 2590 forintba kerül, az 5 tévéprogramból álló Film csomag 990, a többek között három szexcsatornát tartalmazó Aktív csomag 1490 forintot kóstál. Sőt vannak egyenként választható csatornák, ezek főként a nemzetiségi (lengyel, román, héber, kínai, román stb.) adásokat fedik le, így csak azoknak lesz a képernyőjén ilyen adás, akinek tényleg igénye van rá. Az arab Al-Jazeera hírtelevízió is elérhető, s szerepel a cég tervében az is, hogy egy héber nyelvű adással bővítse a palettát. Ezekért mindössze 190 forintot kell fizetni havonta. A kínálatban ugyanakkor megtalálhatóak a prémium kategóriájú csatornák: az HBO, a HBO2, a CINEMAX, illetve a Cinemax2 adásáért 2620-3500 forint közötti összeget kell fizetni havonta.

Elhangzott, hogy az Antenna Hungária számára a 2006-os év a terjeszkedés jegyében telik majd el, de kérdésre válaszolva pontosították: ez jelenleg csupán az eddigi Budapest és környéki területeken való piacszerzést és nem földrajzi terjeszkedést takar. Ugyan elméletileg a földfelszíni digitális sugárzás útjában vidéken sem áll semmi, de sajnos a bonyolult és lassú frekvencia engedélyeztetési eljárások miatt a területi bővülésre még várni kell. Jelenleg viszont a most véghez vitt fejlesztésre koncentrálnak, ami a cégnek milliárdos költséget jelentett, hiszen az eddigi előfizetők ingyen jutottak hozzá az új dekóderhez, sőt, a decemberi hónapban a korábbival azonos díjért cserébe a teljes csatornaválasztékot nézhetik.

A vételkörzet ugyan nem növekedett, viszont akik korábban minőségi problémákat tapasztaltak, most a digitális technikának köszönhetően örülhetnek hisz ahol van vétel ott biztosan tökéletes a minőség - cserébe ahol nincs rendben valami, ott egyáltalán nem lesz adás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások