Elkészült a Blu-ray lemezek speciális védőrétege

Elkészült a Blu-ray lemezek speciális védőrétege

2005. december 14. 00:45, Szerda
A TDK japán gyártósorán elkészültek a tavaly beígért, különleges védőréteggel ellátott első Blu-ray-lemezek, amelyek a gyártó fejlesztésének köszönhetően már nem igényelnek védőkazettát.

A vállalat tájékoztatása szerint egészen pontosan négy különböző Blu-ray típusról van szó, amelyek megjelenése egy időpontban várható. Ezek az egy-, illetve kétrétegű BD-R- és BD-RE-lemezek, amelyeken 25 és 50 GB adatot tárolhatunk. Véleményük szerint ezzel kiküszöbölték a szabvány legnagyobb hátrányát riválisával szemben, és a jövőben érkező példányok már nem igényelnek különleges bánásmódot.

A TDK már több mint egy éve dolgozik a különleges rétegen, amelyet Durabis néven mutattak be. Ennek elsődleges feladata a lemez és az azon tárolt adat megóvása a külső behatásokkal szemben, vagyis védelmet nyújtani a por, a piszok és a karcolások ellen. A cég már februárban bejelentette, hogy a fejlesztés a Blu-ray formátumot hivatott még vonzóbbá tenni a vásárlók körében, ami nem véletlen, hiszen a TDK a szabvány mögött álló szövetség egyik alapítója. Legnagyobb előnyének már akkor is a korábban elengedhetetlennek vélt védőkazetta feleslegessé tételét tartották, mivel ez a megoldás soha nem örvendett túl nagy népszerűségnek.


A Durabis a 2002-ben bemutatott Scratch Proof technológiát hivatott felváltani, amelyet akkor a még újnak számító DVD lemezeken alkalmaztak. A Blu-Ray korongok írható rögzítő rétege a felület alatt 0,2 mm-re helyezkedik el, szemben a DVD-vel, ahol ez 0,8 mm. A közelség miatt természetesen e réteg jóval érzékenyebb a mechanikai behatásokra, sérülésekre, a gyártók ezért is alkalmazták eddig a kazettás megoldást. A TDK állítása szerint azonban a DURABIS védőréteg százszor ellenállóbb, mint a hagyományos fedőréteg, így nincs szükség egyéb védelemre.

Mindkét típus - az egyszer és többször írható változat - 2x-es (72 Mbps) sebességgel írható, és magán hordozza a speciális "Durabis 2" réteget. Az első példányok a TDK japán üzeméből kerültek ki, de azt még nem tudni, hogy a sorozatgyártás mikor indulhat be. A vállalat állítása szerint a lemezek csak jövőre kerülnek a boltokba, addig meg kell elégednünk a hagyományos kazettás változattal. A várható árat még nem hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások