Microsoft: Vista után Vienna

Microsoft: Vista után Vienna

2006. január 21. 11:45, Szombat
A szoftvercég megerősítette, hogy valóban módosította az idén megjelenő Vista operációs rendszer utódának kódnevét, amelyet ezentúl Blackcomb helyett Vienna néven jeleznek. A fejlesztésekről nincs hír.

A névváltozásról szóló hírek elsőként a Channel 9 fejlesztői oldal fórumában bukkantak fel. Ebből kiderül, hogy valóban módosult a Blackcomb elnevezés, ám sajnos semmi egyebet nem tudunk meg az operációs rendszerről. Arról ugyanis nem látott napvilágot új információ, hogy körülbelül mikorra tervezik a Vista utódának megjelenését, illetve milyen újdonságok várhatók.

A Microsoft hamarosan megerősítette a hírt, és a Cnetnek adott válaszukban a cég részéről elmondták, hogy egyelőre nem szolgálhatnak egyéb részletekkel. "Ez nem jelent óriási változást; a kódjelzéseknél már korábban is felhasználtunk egyes városneveket, elsősorban azokat, amelyek sokak számára érdekesek és izgalmasak. Bécs tökéletesen illik ebbe a körbe" - áll a változást indokló válaszban. Egyelőre tehát kizárólag az elnevezés változott, és arra elemzők is felhívják a figyelmet, hogy ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget ennek. Eképpen nyilatkozott a magazinnak Michael Cherry, a Directions on Microsoft szakembere, aki szerint a cég igyekszik majd sűrűbben megjelentetni új operációs rendszereit, de a mostani változás mindössze az érdeklődés fenntartását szolgálja.

Annyi biztosnak látszik, hogy a Vienna magában foglalja majd az eredetileg a Vista részeként beígért, majd elhalasztott fejlesztéseket, mint például a WinFS fájlrendszer. Ez azonban a Vista idei megjelenését követően kiegészítésként is megjelenik, tehát az egykori Longhorn esetében sem kell majd nélkülöznünk. Érdekes, hogy bár a szoftver előzetese már tavaly augusztusban elkészült, ám azóta nem sokat hallani róla.

Redmond részéről az idei év legnagyobb durranása egyértelműen a Vista, hiszen csaknem öt év elteltével először jelenik meg új asztali Windows. Ezzel azonban nem ítélik halálra az XP-t, hiszen azt már tudjuk, hogy az operációs rendszer megjelenését követően, 2007-ben jön a harmadik javítócsomag, és az Internet Explorer 7 is elérhető lesz a korosodó szoftveren. Az érzékeny pont a Windows 2000, mivel ezt a cég már igyekszik temetni, miközben számos munkahelyen még mindig tartja pozícióját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások