Idén mutatkoznak be a négymagos AMD chipek

Idén mutatkoznak be a négymagos AMD chipek

2006. január 28. 16:39, Szombat
Lapértesülések szerint a processzorgyártó továbbra is 2007-ben tervezi a négymagos Opteron chipek piacra dobását, de az első példányokról már az idén lerántaná a leplet és bemutatón demonstrálná erejüket.

Az InformationWeek Marty Seyer alelnök nyilatkozata alapján állítja, hogy az AMD még az idei év közepén nagy bemutatót tervez, amelyen nemcsak következő generációs szerverplatformjukat, hanem a jövőre debütáló négymagos Opteron chipeket is elénk tárnák. A vállalat ígérete szerint ezen processzorokhoz nem szükséges majd a teljes platformváltás, mivel az eredetileg ikermagos chipekhez szánt Socket F foglalat az utódokat is befogadja majd.


Asztali újtások 2007-ig

"Hagyományos egymagos felépítésű chipekről ikermagosokra, majd négymagosokra történő váltást még senki nem hajtott végre az ágazatban egyetlen platformon belül" - emelte ki Seyer, amivel az Opteron család rugalmasságára utalt. Arról már korábban beszámoltunk, hogy idén az AMD több új fejlesztéssel készül, amely három új foglalat debütálását is jelenti. A Socket 754, 939 és 940 helyett jön ugyanis a Socket S1, M2 és F, amelyek sorrendben 638, 940, illetve 1207 érintkezőt használnak. Az S1 a mobil processzorokért, az M2 az asztali Sempron és Athlon 64 chipekért, míg az F az Opteron szerverprocesszorokért felelős. Az új foglalatokkal jön a DDR2 memória és a biztonsági, valamint a virtualizációs technológia (Pacifica) támogatása.


A Socket F foglalat 1207 érintkezővel

" Amikor az év közepén kihozzuk az új ikermagos, virtualizációt is támogató chipeket, egyúttal a mostani szerverplatformba szánt négymagos processzorokról is lerántjuk a leplet" - erősítette meg az alelnök. A Socket F érdekes újítása, hogy az Intelhez hasonlóan a lábak magába a foglalatba kerülnek, míg a processzorokon csupán a lapos érintkezőfelület lesz megtalálható. Az új technológiák mellett a gyártástechnológia is frissül: bevezetik a 65 nanométeres csíkszélességet, amely reményeik szerint gyorsabban és gördülékenyebben zajlik majd, mint a 90 nanométer esetében.

Az AMD a napokban bővítette partnereinek számát, amely révén a VPS programban az eddigi egyetlen helyett már négy szövetségesre számíthat. A Newisys mellé ugyanis csatlakozott a Supermicro, a Tyan és az Uniwide - utóbbi kettő eddig is a cég mellett foglalt állást, ám a Supermicro a Xeon alapú szerverek egyik legnagyobb gyártója. Az egy- és kétmagos Opteronokra kiterjedő Validated Server Program (VSP) megbízhatóságot és minőséget garantál a vásárlóknak, akik közvetlenül a szerződő cégektől szerzik be a kiszemelt rendszereket. Terveik szerint a VSP márka alatt idén négy földrészen (Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában) is új konfigurációkat szállítanak majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások