HD DVD laptop a Toshibától

HD DVD laptop a Toshibától

2006. március 8. 13:55, Szerda
A szabvány legfőbb támogatója bemutatta első laptopját, amely már befogadja az új korongokat - a Sony még ebben a hónapban piacra dobja Európában az első újraírható Blu-ray korongokat.

A Toshiba a most zajló CeBIT kiállításon mutatta be legújabb laptopját, amely a Qosmio G30 nevet kapta. Ez elsősorban a HD DVD formátum támogatásával emelkedik ki a mezőnyből, amely mellé HDMI (high-definition multimedia interface) és DVI csatlakozók és HDCP támogatás párosul. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott nagy felbontású filmeket nem kell feltétlenül a készülék kijelzőjén megtekintenünk, hanem a legmodernebb TV-k és monitorok közül válogathatunk. Bár a bejelentésnek inkább presztízsokokból van értéke, a Sony nem hagyhatta válasz nélkül és megszellőztette, hogy már készül az újraírható Blu-ray korongok piacra dobására.

A Toshiba áprilisban tervezi megjelentetni Európában laptopját, amely a Qosmio G20 utódaként érkezik majd. Ára a felszereltségtől függ, ám némi kapaszkodót jelent, hogy az előd esetében ez 2400 dollár, vagyis mintegy félmillió forintnál kezdődik. A Reuters kérdésére Oscar Koenders, a európai marketing részleg első embere mindössze annyit árult el, hogy 2500 és 3500 euró (625-875 ezer forint) között kalkulálnak. Az asztali lejátszókat illetően az igazgató már jóval magabiztosabbnak mutatkozott: ezek esetében 500 dolláros (100 ezer forintos) árral számolnak és úgy vélik, hogy egyéves előnyt vívtak ki a konkurenciával szemben.


Toshiba Qosmio G30

A Sony eközben megszellőztette, hogy az első újraírható Blu-ray korongok már ebben a hónapban megjelenthetnek Európában, míg az egyszer írható példányok áprilisban érkeznek. Ezek 2x-es sebességen futó egyrétegű lemezek lesznek, vagyis kapacitásuk 25 GB - a dupla rétegű változatok később készülnek el. A BD-R korongok 25 euró (6250 forint), míg a BD-RE lemezek 30 euró (7500 forint) alatti árral kerülnek forgalomba, legalábbis Németországban.

A TDK a cég közleménye szerint még ennél is korábban megkezdheti a terítést. Az egyrétegű BD-R 15 eurós, a BD-RE 20 eurós áron kerülhet a boltokba még ebben a hónapban, míg a dupla rétegű változatokat áprilisra ígérik, 35, illetve 45 eurós, azaz 8750 és 11 250 forintos árakon. Ezek természetesen magukon hordják a vállalat által kifejlesztett DURABIS 2 védőréteget, amely elsősorban karcolások és ujjlenyomatok ellen készült.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások