Egyre több informatikust fenyeget a kiégés

Egyre több informatikust fenyeget a kiégés

2006. április 10. 22:53, Hétfő
Az informatikai szektorban lévő álláslehetőségekre szinte mindig nagy a túljelentkezés. Ennek oka, hogy általában jó továbbfejlődési lehetőséget jelentenek, a köztudat szerint jól fizetnek és rugalmasak a munkakörülmények. Az esetleges problémákról azonban túl kevés szó esik.

Informatikus, rendszergazda, számítógépes grafikus - csupán néhány a világszerte napjainkban kelendő szakmákból. Az ilyen állásokban dolgozók többsége azonban egy idő után rádöbben, hogy nem azt kapta, amit várt és itt nem elsősorban a fizetésekre kell gondolni. A legtöbben a gyakran változó munkakörülmények, a hagyományostól eltérő munkaidő és az állandó teljesítménykényszer miatt ábrándulnak ki az IT-munkákból.

Németországban az informatikai területen dolgozók az átlagosnál négyszer gyakrabban szenvednek különböző pszichoszomatikus betegségekben, így például krónikus fáradékonyságban, idegességben, alvászavarokban és a gyomorpanaszokban. A gelsenkircheni székhelyű német Munka és Technika Intézet (IAT) által nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentés szerint a több mint nyolc héten keresztül tartó stresszfázisok krónikus kiégés-szindrómát okoznak. A megkérdezett szakemberek 40 százaléka észlelte magán a kiégés jeleit. A válaszadók 30 százaléka elismerte, miszerint fogalma nincsen, hogy miként tudná kipihenni a munkahelyi stressz okozta fáradalmait.

A vizsgálatot Dr. Anja Gerlmaier és Dr. Erich Latniak, az IAT két kutatója végezte el. A tudósok 16 hónap alatt összesen hét szoftverfejlesztéssel foglalkozó csoport tagjainak egészségügyi állapotát mérték fel. A "Burnout" leggyakoribb kiváltó oka a váratlan helyzetek, a különböző okokból csúszó munkák és az azok miatt fokozódó nyomás, illetve a szűk határidők. A betegek teljesen felemésztik a szervezet lelki és testi tartalékait; nem érdeklik a munkájuk, sőt szinte undorodnak tőle; teljesen fáradtnak érzik magukat és szinte soha nem tudják kipihenni a fáradalmakat, nem képesek feltöltődni. Elegük van mindenből és mindenkiből, türelmetlenné vagy agresszívvé válnak és cinikusok lesznek.

A megoldás a szakemberek szerint a jó kollegiális kapcsolat, a gyakori rövid pihenőidők beiktatása a munkarendbe és a sok pihenés lehet. Nem árt az sem, ha a beosztott megbeszélheti gondjait a főnökével, ha érzik hogy figyelnek rá, fontos ember akire számítanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások