Stresszes­nek érzik munká­ju­kat az IT dolgozók

Stresszes­nek érzik munká­ju­kat az IT dolgozók

2006. május 16. 11:16, Kedd
Az IT szakmában dolgozók szinte kivétel nélkül stresszesnek tartják munkájukat, és főleg az elvárásokra, követelményekre panaszkodnak. A megkérdőjelezhető toplistán a mérnökök, marketingesek és tanárok is előkelő helyen végeztek.

A felmérést a SkillSoft számára készítették el, amelynek vezetői a Gartner egy közelmúltban elvégzett tanulmánya alapján figyeltek fel a témára. A neves kutatócég ugyanis nemrég arra a - nem túl meglepő - következtetésre jutott, hogy az alulképzett, vagy netán laikus asztali felhasználók ötször nagyobb költséget jelentenek a vállalatoknak, mint a tapasztalt IT dolgozók. Innen jött az ötlet, hogy megvizsgálják a "profik" helyzetét.

A szavazás előre nem várt eredménnyel végződött: az IT szakmában dolgozók 97 százaléka vélte úgy, hogy túlzottan nagyok az elvárások és szinte folyamatosan stresszes körülmények között kell dolgozniuk. A mezőnyből kiemelkednek a tanácsadók, a support központok munkatársai, akik naponta kénytelenek szembesülni a laikusok áradatával. Érdekes és egyben megkérdőjelezhető ez az első hely, hiszen biztosra vehetjük, hogy a területen dolgozók jó néhány szakma képviselőivel nem szívesen cserélnének.

Kicsit érthetőbb az egészségügyben dolgozók második helye, akik csaknem ugyanilyen arányban nyilatkoztak hasonlóképpen. Legnagyobb részük úgy véli, hogy mindenképpen jó dolog másokon segíteni, ám az erkölcsi, morális szempontok mellett igen erős a stresszhatás. A toplistán még a mérnökök, a marketingesek és a tanárok végeztek igen elkelő helyen, némileg megelőzve a pénzügyet és a humán erőforrások szektorát. A válaszadók több mint egyharmada tartja nehéznek a megszabott határidők betartását, 31 százalékuk idegenkedik kollégáik munkájának átvállalásától. Nagyjából ugyanilyen arányban nyilatkoztak az alkalmazottak úgy, hogy szívesen váltanának munkahelyet, illetve lennének saját maguk főnökei.

Itthon legutóbb a fizetések kerültek középpontba: a felmérések szerint a magyar fizetések a nemzetközi mezőny középső részén helyezkednek el, más foglalkozásokhoz képest ugyanakkor az IT-szektor fizet a legjobban Magyarországon. A hazai menedzserek informatikai vezetőként érhetik el a legjobb fizetéseket, az ilyen funkcióval rendelkezők átlagosan 16 százalékkal kapnak magasabb jövedelmet, mint a ranglétra hasonló szintjén, de más részleg élén állók. Egy német felmérés szerint ugyanakkor egyre több embert fenyeget a kiégés veszélye, krónikus fáradékonyság, idegesség, vagy alvászavar.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások