Véget ért a Sony BMG elleni rootkit-per

Véget ért a Sony BMG elleni rootkit-per

2006. május 23. 12:18, Kedd
A szövetségi bíróság jóváhagyásával létrejött a megállapodás a kiadó és a másolásvédelmet kifogásoló tábor között. A Sony köteles ingyenes letöltésekkel, illetve készpénzzel kárpótolni az összes pórul járt vásárlót.

A perben közvetítő Electronic Frontier Foundation beszámolója szerint a szövetségi bíró rábólintott a megállapodásra, így lezárulhat a a kiadó ellen indított összevont per. A korábbi lépéseken túlmenően a Sony BMG az összes, kártérítési igényét idejében benyújtó vásárlót köteles kárpótolni, és alternatív módon eljuttatnia hozzájuk a CD lemezen megvásárolt tartalmakat. A kiadó elégedett a döntéssel.

A megállapodás értelmében a 2003. augusztus 1. után megvásárolt, az időközben leleplezett rootkittel ellátott zenei CD-k után kárpótlás jár. A pórul járt vásárlók bejelenthetik igényüket, amelynek a vállalat köteles eleget tenni. Ez lehet másolásvédelem nélküli másodpéldány, ingyenes letöltési lehetőség, illetve közvetlen készpénzes kárpótlás. A kiadó emellett végleg leállítja az XCP és Mediamax szoftverekkel kiegészített albumok sorozatgyártását, visszahívja a még kinn lévő példányokat és további lépésekkel biztosítja, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

A Sony BMG által alkalmazott újfajta másolásvédelemről tavaly novemberben láttak napvilágot az első hírek. Ekkor még nem sejthettük, hogy a cég egy rootkitet alkalmazott, amely nagy segítségére volt az internetes támadóknak a védtelen PC-k feltörésében - emlékezetes volt Thomas Hesse, a globális digitális üzleti tevékenységéért felelős elnök kijelentése, miszerint ha az emberek nagy része nem tudja, mi az a rootkit, nem is kell aggódnia miatta. A most véget ért New-York-i per mintegy másfél tucat korábbi eljárás összevonásaként keletkezett, az EFF bábáskodásával.

A kiadó most vállalta, hogy 2007 végéig - a megállapodás lejártáig - független szakértővel vizsgáltatja be új másolásvédelmi eljárásait, amelyekről a kiadványokon is közöl némi információt. A cégnél elégedetten nyilatkoztak a per lezárásáról, ám még nem dőlhetnek hátra, hiszen a decemberben indult texasi per tovább folytatódik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások