Hacker segítségével kémkedtek a filmstúdiók?

Hacker segítségével kémkedtek a filmstúdiók?

2006. május 25. 16:17, Csütörtök
Ezt állítja az MPAA által korábban beperelt TorrentSpy.com, amely állítólag komoly bizonyítékokkal támaszthatja alá, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség hackert bérelt fel a cég helyzetének kikémlelésére.

A méretes torrentgyűjteményt kínáló oldal anyacége, a Valence Media máris eljuttatta beadványát a bírósághoz, amelyben jelzik, hogy bizonyítékokat szereztek az MPAA illegális manővereiről és kérik a szervezet felelősségre vonását, valamint a megfelelőnek ítélt kártérítés megfizetését. Állításuk szerint a filmstúdiókat tömörítő szövetség a TorrentSpy.com belső használatra szánt anyagaira és üzleti titkaira tette rá kezét, mégpedig egy hacker felbérelésével. Az MPAA tagadja a vádat.

Az oldal információi szerint az említett hacker 15 ezer dollárt kapott az emailen továbbított üzenetek, bizalmas információk elfogásáért, amit a vállalat szervereinek feltörése, valamint a pénzügyi adatok eltulajdonítása egészített ki. A tavaly január és június között végrehajtott akciók eredményeként a filmszövetség értékes adatokhoz jutott hozzá, nyilvánvalóan illegális úton. A TorrentSpy az MPAA egyik vezetőjének nyilatkozatát idézte, aki annak idején azzal indokolta az oldal beperlését, hogy nem érdekes, milyen úton jutnak hozzá a felhasználók az oldalon található torrentekhez.

A szervezet február végén perelte be a TorrentSpy.com, ISOHunt.com, TorrentBox.com és BTHub.com oldalakat. Indoklásuk szerint ezek a portálok hozzájárulnak a szerzői joggal védett tartalmak illegális másolásához, még akkor is, ha mindössze a torrent fájlokra mutató hivatkozásokat tárolják itt. Egy hónapra rá kiderült azonban, hogy a TorrentSpy nem adja olcsón a bőrét: érvelésük szerint ilyen alapon az MPAA a Google-t vagy a többi keresőt működtető céget is bíróság elé citálhatná, hiszen gyakorlatilag ugyanazt csinálják, sőt még jobban is végzik a dolgukat. Mostani beadványukban kiemelik, hogy a kérdéses hacker elismerte tettét és kész mindenben együttműködni velük a szövetséggel szemben.

Az MPAA valótlannak minősítette az oldal állításait. Szerintük mindössze azt a tényt igyekeznek palástolni, hogy törvénysértést követnek el, amikor a tömeges lopásokat segítik. Válaszukban hangsúlyozzák, hogy bíznak igazukban, saját perük sikeres lezárásában, mivel a törvény az ő oldalukon áll.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások