Tovább csúsznak az asztali Blu-ray lejátszók

Tovább csúsznak az asztali Blu-ray lejátszók

2006. június 14. 09:35, Szerda
A nagyobb gyártók közül egyedül a Samsung dobja piacra júniusban saját megoldását, az első filmekkel egy időben, míg a Sony és a Pioneer készüléke csak augusztusban, illetve szeptemberben érkezik.

A Sony BDP-S1 jelzésű asztali lejátszója a hivatalos oldal szerint augusztus 15. körül érkezik majd a boltokba, ami csaknem két hónapos csúszást jelent a korábban ígért júniusi időponthoz képest. A Pioneer megoldása hasonló késedelmet szenved, és a legfrissebb hírek szerint csak szeptemberben jelenik meg, míg az első filmek piacra dobását igyekeznek a Samsung lépéséhez igazítani.

A dél-koreai gyártó ugyanis egyedül áll a gáton, és - ha minden jól megy - még a hónap vége előtt debütál saját asztali Blu-ray lejátszójával. Az első körben, vagyis június 20-án megjelenő filmek között olyan alkotások találhatók, mint a Terminátor, az Underworld, Az ötödik elem, vagy az XXX. Ezt követi egy hétre rá a második, július 11-én pedig a harmadik kör, többek között az Elemi Ösztön 2-vel, valamint a SWAT és a Resident Evil Apocalypse című filmekkel. A kezdeti kínálat tehát jól alakul, igaz, még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valódi választék alakuljon ki a következő generációs lejátszók vásárlói számára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Pioneer BDP-HD1 csúszásáról a Gamasutra magazin számolt be, a halasztást azonban egy kedvező hírrel egészíthetjük ki. A lejátszó ára ugyanis időközben mérséklődött és a gyártó az eredetileg meghatározott 1800 dolláros ár helyett megelégszik 1500 dollárral, ami mindenképpen helyeslendő lépés részükről.

A Sony késedelmét ők többek között a PS3 közeli rajtjával magyarázzák: a gondolatmenet szerint a mintegy 4 millió, beépített meghajtóval érkező konzol piacra dobásához minden forrásra és kapacitásra szükségük lesz, így nem marad elég komponens az asztali változatok gyártásához. Ezt a szakértők kétségbe vonják, mégpedig a rajtnál rendelkezésre álló asztali megoldások alacsony száma miatt, ahogy arra a Toshiba példája is rámutatott. A gyártó ugyanis mindössze 30 ezer HD DVD lejátszóval számolt az első három hónapban, és 15 ezer darabot szállított a tengerentúlra, hogy kielégítse a kezdeti igényeket.

Amíg tehát a PC-vonalon nem kell kétségbe esnünk - hiszen az első meghajtók már korábban megjelentek - az asztali lejátszóknál nem túl rózsás a helyzet. A nyár végéig a Samsung viseli majd a fő terheket, már ha egyáltalán időben piacra dobják saját készüléküket - halasztásról egyelőre nem érkezett hír, így elsőként robbanthatnak a Blu-ray piacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások