Feltörhető a Microsoft má­so­lás­vé­del­me

Feltörhető a Microsoft má­so­lás­vé­del­me

2006. augusztus 30. 09:58, Szerda
A FairUse4WM nevű program alkotója szerint alkalmazása képes kijátszani a Microsoft multimédiás fájljainak másolásvédelmét, ezáltal eltávolíthatók a korlátozások a letöltött zeneszámokról.

A program alkotója a Doom9.org nevű oldalon kijelentette: a szoftver nem azért készült, hogy bárki bármelyik multimédiás fájl másolásvédelmét kijátszhassa, hanem azért, hogy - amint azt a neve is mutatja - a fájlok fair használatát lehetővé tegye. Maga az alkalmazás egyébként csak egy grafikus felhasználói felület a drmdbg nevű programhoz. A FairUse4WM lehetővé teszi, hogy bárki olyan készülékeken is lejátszhassa a Microsoft másolásvédett multimédiás anyagait, például a WMA formátumú fájlokat amelyek alapból nem lennének képesek erre, vagyis nem támogatják a Windows DRM 10 vagy DRM 11 rendszereket. Hogy melyek ezek a készülékek, az jól látható abból, hogy nem rendelkeznek PlaysForSure-minősítéssel és logóval.

Az eszköz arra is felhasználható, hogy nem csak a saját magunk, de bárki más által megvásárolt zeneszámokat vagy videoklipeket is megszabadítsa a másolásvédelemtől. Azt azonban a program kifejlesztője leszögezte, hogy a felhasználóknak mindenképpen rendelkezniük kell érvényes licenccel, a lényeg ugyanis csak és kizárólag a fájlok hordozhatóságán van és nem a terjesztésen.

A megoldás felhasználható a Napster To Go szolgáltatás kijátszására is. Ennél bárki tetszőleges számú zeneszámot tölthet le, ám azok csak addig hallgathatók meg, amíg az illető fizeti a meghatározott havidíjat, utána viszont már nem. Nos, a FairUse4WM ezt a korlátozást oldja fel, méghozzá olyan sikeresen, hogy a fájlok gyakorlatilag egy Macintoshon is lejátszhatók voltak. Érintett a Yahoo zenei szolgáltatása is. A feltört dalokat bárki kedve szerint konvertálhatta, átmásolhatta és lejátszhatta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások