Megszűnt az eDonkey

Megszűnt az eDonkey

2006. szeptember 13. 15:17, Szerda
Közel egy évig tartó pereskedés után a zeneipar sikeresen véget vetett az eDonkey2000 kliens működésének. A fájlcserélő alkalmazás tulajdonosa 30 millió dollár befizetésével kerülte el a jogi következményeket.

"A mostani megállapodással egy újabb dominó dőlt el, tovább erősítettük a legális letöltések piacát" - értékelte a fejleményeket Mitch Bainwol, az amerikai zenekiadókat tömörítő RIAA elnöke. Valóban, a BearShare, az i2Hub, a WinMX és a Grokster után újabb fájlcserélő céggel rendezték a számlát, ezúttal a MetaMachine, az eDonkey kliens fejlesztője adta be a kulcsot, véget vetve az alkalmazás fejlesztésének.

Az eDonkey hivatalos weboldalán kedden a következő üzenet várta a látogatókat: "Az eDonkey2000 hálózat nincs többé. A zenei és filmes tartalmak lopása a törvény megsértése, amely ellen világszerte számtalan bíróság - köztük az Egyesült Államok Legfőbb Bírósága - ítélkezett." Az üzenet még egy utolsó figyelmeztetéssel zárult, miszerint a fájlcserélők nem maradhatnak névtelenek, nem bújhatnak ki az ellenőrzések alól, ezt követően pedig elbúcsúztak a felhasználóktól. Bekövetkezett tehát az, amire már egy évvel ezelőtt számítottunk - az egyik egykoron legnépszerűbb P2P-kliens tűnt el a süllyesztőben.


A BitTorrent folyamatos és gyors terjedése révén az eDonkey némileg visszaszorult az utóbbi években, ám sokan szerették és használták a hálózatot, különösen a máshol nem, vagy csak nehezen beszerezhető sorozatok és régebbi alkotások miatt. Igaz, az eDonkey kliens megszűnése még nem jelenti a hálózat végét - Sam Yagan és Jed McCaleb fejlesztése mindössze 10 százalék körüli részesedéssel bírt a kliensek között, ahol a teljesen nyílt eMule vezetett és vezet továbbra is. Ennek használói tovább folytathatják tevékenységüket, mint ha mi sem történt volna.

Nem véletlen, hogy többen újabb pürrhoszi győzelemként értékelik a RIAA eredményét - bezártak egy már már megkopott népszerűségű klienst, miközben annak helyén újabb kezdeményezések hódítanak. Kérdés, hogy ezeket ugyanígy ki tudják-e kezdeni, vagy minden megy tovább a megszokott módon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások