Beperelte a RIAA-t a LimeWire

Beperelte a RIAA-t a LimeWire

2006. szeptember 27. 17:04, Szerda
Merész lépésre szánta el magát a LimeWire fájlcserélő szoftvert fejlesztő cég. Úgy döntött, összeakasztja a képzeletbeli bajszát a zeneiparral. A döntés azért érdekes, mert korábban a RIAA perelte be a vállalatot.

A Lime Wire-t fejlesztő Lime Group LCC nevű cég keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban az Amerikai Zeneipari Szövetség ellen. A cég a beadványában versenyügyi jogsértésekkel vádolja a szervezetet. A dokumentum szerint a szövetség által képviselt zenei kiadók megakadályozták, hogy a fájlcserélő hálózat legálisan zeneszámokhoz és zenei albumokhoz férhessen hozzá és megpróbálták ezáltal a céget kiszorítani a zenei piacról. A LimeWire vezetői ezenkívül azzal vádolják a RIAA-t, hogy egy illegális kartellt hozott létre, amelynek segítségével ellenőrizték és úgy irányították az online zenei eladásokat, hogy abból a felhasználók kerüljenek ki rosszul.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség szóvivője csodálkozva és megütközve fogadta a hírt és nemes egyszerűséggel frivol vádaskodásnak nevezte az ügyet. Az eset egyébként azért meglehetősen érdekes, mert augusztusban a RIAA, illetve a tagjai perelték be a LimeWire-t. A manhattani szövetségi bíróságon a zeneipar négy kiemelkedő szereplője, az Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group Plc, és a Warner Music Group nyújtotta be közös beadványát, amelyben kártérítést követelnek a fájlcserélő hálózaton naponta gazdát cserélő jogtalan másolatokért.

A RIAA egyébként az elmúlt hónapokban ismét támadásba lendült, most már kutyákat is alkalmaznak. A szervezet többek között a Grokstert, a WinMX-et és a Kazaát is felszámolta. A fordulópontot a Grokster elleni ítélet jelentette. Ezután ugyanis számos fájlcserélő hálózat tulajdonosai, illetve üzemeltetői hajlandónak mutatkoztak az illegálisan másolt tartalmak szűrését lehetővé tévő megoldások alkalmazására. Azonban a RIAA a többi eddig be nem hódolt és védekező renitens céget is fel akarja számolni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások