A Microsoft fellebbezett az EU büntetése ellen

A Microsoft fellebbezett az EU büntetése ellen

2006. október 4. 11:37, Szerda
A szoftvercég a határidő lejárta előtt benyújtotta fellebbezését a júliusban kiszabott büntetés megsemmisítése céljából. Az Európai Bizottság eközben hallgat a Vistával kapcsolatos kifogásairól.

A Reuters jelentése szerint a redmondi cég közvetlenül az október 2-i határidő lejárta előtt nyújtotta be fellebbezését az Európai Elsőfokú Bíróságon, amely egyébként a második legmagasabb szintű testület a közösségben. A cél egyértelműen a júliusban kirótt tetemes, 280,5 millió eurós pénzbüntetés elkerülése, vagy legalábbis mérséklése. A cég kitart ártatlansága mellett.

"A Microsoft már júliusban jelezte, hogy megtámadja az ítéletet. A határidő ehhez október 2. volt" - magyarázta a szoftvercég szóvivője kedden. Álláspontjuk szerint ők mindvégig igyekeztek megfelelni az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek, így a büntetést nem is lehetett kellőképpen alátámasztani. Ezt persze az Unió végrehajtó testülete másként gondolja, és folyamatosan azt hangoztatják, hogy a Microsoft szándékosan hátráltatta a szükséges dokumentumok átadását riválisainak, és látszólagos sietségük a többi kérdéseben sem bizonyult őszintének.

Eközben tovább folytatódik a Windows Vista funkciói kapcsán indult hasonló vizsgálat, amelyben a testület már szintén jelezte kifogásait. A Financial Times arról írt hétfőn, hogy a bizottság versenyellenesnek tartja az új funkciók beépítését az operációs rendszerbe, ám egyelőre hivatalos úton nem jelezték a problémákat. "Nincs mit hozzáfűznünk a hírhez, egyelőre nem részletezzük az aggodalmainkat" - jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője. A kifogásokra maga Neelie Kroes biztos asszony is figyelmeztette Steve Ballmert, a cég vezérigazgatóját, amikor augusztusi találkozójukon arról beszélt, hogy a rajt előtt nem adhatnak zöld jelzést az operációs rendszernek.

A vita tehát mindkét ügyben folytatódik tovább. Miközben mindkét fél együttműködni látszik, a problémák valahogy nem akarnak elfogyni - kérdés, ez milyen hatással lesz a Vista európai rajtjára nézve.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások