Nem sok öröm lesz a másolt Vistában

Nem sok öröm lesz a másolt Vistában

2006. október 5. 20:50, Csütörtök
A Microsoft új operációs rendszere nem csak külsejében és funkcióiban lesz újdonság, hanem az alkalmazott másolásvédelmi technológiákban is. Ezekről konkrét információkat még nem, ám néhány részletet már közölt a redmondi konszern.

Az első és legfontosabb amit a szoftveróriásnál hangoztatnak, hogy soha nem volt ilyen másolásvédelme egyik korábbi Windows operációs rendszernek sem. A Microsoft képviselői Redmondban tartottak sajtótájékoztatót, itt jelentették be az első részleteket. A Vista végleges változatának aktiválására, illetve regisztrációjára legfeljebb 30 nap áll majd a felhasználók rendelkezésére. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az operációs rendszer fokozatosan lekapcsolja a legfontosabb funkciókat. Így később előfordulhat, hogy a Vista illegális másolatát használó személy naponta már csak legfeljebb egyetlen órán át tud majd internetezni, az Outlook Expresst pedig egyáltalán nem fogja tudni használni.

Később már az is komoly nehézségekbe fog ütközni, hogy az Asztalon valaki megnyisson egy dokumentumot vagy egy fájlt. Ezzel párhuzamosan folyamatosan arra fogja figyelmeztetni az illetőt a Vista, hogy regisztráltassa az operációs rendszert. Amennyiben ez megtörténik, utána a Microsoft szintén folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy a használt operációs rendszer valóban jogtiszta-e, illetve ugyanezt a procedúrát el fogja végezni minden más telepítendő Microsoft-szoftver esetében is. A Microsoft képviselői elmondták azt is, hogy a jövőben ugyanezt a biztonsági mechanizmust építik majd be a többi általuk fejlesztett és piacra dobott szoftverbe is.

Cori Hartje, a vállalat menedzsere elmondta: az intézkedésnek az illegális másolatok visszaszorításán túl az a célja, hogy az emberek bármikor észrevehessék, hogy jogtiszta-e egy adott program vagy sem. Ugyanezek a megszigorítások vonatkoznak majd a vállalatokra is. Mint ismeretes, a Microsoft korábban kötelezővé tette a Windows Genuine Advantage nevű eredetiségvizsgáló program használatát, majd felmerült, hogy az alkalmazás kémkedik a felhasználók iránt, végül a vállalat kénytelen volt módosítani azt. A magyarországi regisztrálók száma már bőven százezer felett jár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások