AMD: szupergépek lesznek a CPU-GPU hibridekből

AMD: szupergépek lesznek a CPU-GPU hibridekből

2006. november 9. 15:43, Csütörtök
A processzorgyártó vezetése úgy látja, a korábban bejelentett hibrid megoldások révén a szuperszámítógépek teljesítménye jelenhet meg az otthonokban. Van mit behozni, mivel már érkeznek az Intel négymagosai.

Az EETimes tudósításában beszámolnak Phil Hester, az AMD technológiai igazgatójának kijelentéséről, amelyek az ICCAD (International Conference on Computer-Aided Design) konferencián hangoztak el a napokban. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a kisebbik processzorgyártónál nagy reményeket fűznek a központi processzorok és a grafikus chipek egyesítése iránt, amelyek nemcsak egy-egy speciális szegmens igényeit elégítenék ki, hanem a fanatikusok teljesítmény iránti vágyát is.

"A GPU és a CPU egyesítése révén a szuperszámítógépekre jellemző teljesítmény és sebességek jelenhetnek meg az asztali konfigurációk területén" - jelentette ki Hester. Beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkban nyilvánvaló igény mutatkozik a teljesítmény/fogyasztás/ár mutatók javítása irányában, ezen igényt azonban a processzormagok számának egyszerű növelésével nem elégíthetik ki. Az igazgató lényegében a vállalat korábban ismertetett álláspontját ismételte meg, amelyet többek között a Fusion projekt elindulásakor említettek meg. Azt eddig is tudtuk, hogy - hangsúlyozottan az Intellel szemben - a hibrid fejlesztésekben látják a megoldást a problémára, arról azonban eddig nem volt szó, hogy ez mekkora előrelépést jelentene a teljesítmény, illetve a fogyasztás terén.

Hester azonban ennél is tovább ment, és nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az AMD processzorok és az ATI által fejlesztett grafikus chipek ötvözése a legnagyobb innovációt, forradalmat jelenti az X86-64, vagyis a 64 bites kiterjesztésekről szóló tervek 1999-es ismertetése óta. Az azóta eltelt hét évben az elképzelésből sikeresen faragtak az egész ágazatra kiterjedő szabványt, mi több, ragyogó sikereket értek el az új processzorcsaládokkal - nagyjából hasonlóra számítanak a Fusion kapcsán is.

Van is mit pótolni a gyártónak, hiszen - legalábbis asztali vonalon - most ismét a nagy rivális Intel áll jobban. Vadonatúj négymagos processzorai a Dell jóvoltából szerverekben (Xeon) és asztali konfigurációkban (Conroe) egyaránt megjelennek, erre az AMD legkorábban 6-8 hónap múlva tud megfelelő választ adni a K8L architektúra révén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások