Első képek az ATI R600-ról

Első képek az ATI R600-ról

2006. november 26. 15:07, Vasárnap
A világhálón felbukkantak az első képek az ATI következő generációs grafikus chipjéről, amelyről azonban eddig kevés részlet szivárgott ki. A találgatások szerint az új család januárban mutatkozik majd be.

Az érdekes képek egy kínai oldalon jelentek meg, és kivétel nélkül az R600 kódjelű grafikus processzort ábrázolják. Az immár az AMD tulajdonában lévő ATI mélyen hallgat fejlesztéséről, így technikai részletekkel nem szolgálhatunk, egyedül a találgatásokra támaszkodva vonhatunk le következtetéseket. Megnövelt órajelek, új memória, nagyobb sávszélesség és ismeretlen fogyasztás - hozzávalók egy új generáció indulásához.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A sokak által várt R600 a korábban megjelent információk szerint az első az ATI kínálatában, amely támogatja a DirectX 10-es verzióját. A grafikus chip állítólag 64 egyesített shader processzorra, 16 textúrázóra, valamint 512 bites memória interfészre támaszkodik, amelyet jócskán megnövelt, 650-700 MHz közötti órajel és nagy sebességű GDDR4 memória egészít ki. A tranzisztorok száma jelenleg nem ismert, a jól értesültek azonban arról számoltak be, hogy a fejlesztés 80 nanométeres gyártástechnológiával készült - a GeForce 8800 sorozat első két példánya (GTX és GTS) 90 nm-en érkezik. A képeken látható chipről mindössze annyit tudtunk meg, hogy a 32. héten, azaz valamikor augusztus elején készült.

Nagyjából ennyiben foglalható össze mindaz, amit az R600-ról tudunk. A chip és a rá épülő grafikus kártyák feladata természetesen a már említett csúcskategóriás riválisokkal való szembehelyezkedés, ami egyáltalán nem lesz egyszerű, mivel ez utóbbiak jelenleg magasan verik a mezőnyt teljesítményben. Az biztos, hogy az ATI mérnökeinek nagyot kell - pontosabban kellett - alakítaniuk ahhoz, hogy valóban versenyképes fejlesztéssel álljanak elő a közeljövőben.

Biztos információnk a megjelenéssel kapcsolatban sincs, néhány forrás azonban úgy véli, hogy a rajtra a következő év elején, már január 20-án sor kerülhet. Az AMD-ATI ezzel alig előzné meg a Windows Vista megjelenését, a fejlesztés népszerűsítésénél azonban nagyban támaszkodnak majd az új operációs rendszerre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások