Elkészült a Windows Vista

Elkészült a Windows Vista

2006. november 9. 13:54, Csütörtök
Lezárult az öt éve tartó fejlesztés, a Microsoft elkészült a Vista sokszorosításra alkalmas verziójával. A cég szerint megéri váltani, de tisztában vannak azzal, hogy ezt nem mindenki fogja megtenni a közeljövőben.

A Microsoft az előzetes információknak megfelelően bejelentette az operációs rendszer elkészültét. Bár a legtöbb vásárlónak január végéig várnia kell a kipróbálással, a nagyvállalatok még a hónap vége előtt hozzájuthatnak a Windows XP utódjához. Az operációs rendszer a debütáláskor 18 nyelven jelenik meg, amely akár 100 nyelvre is növekedhet a következő évben. Az előrejelzések szerint egy év alatt 100 millió gépre telepítik majd fel a Vistát.

A hivatalos bejelentés természetesen Jim Allchin, a cég alelnökének feladata volt, aki többek között a Vista fejlesztését is felügyelte. Elmondása szerint megkezdték a sokszorosítást, és a hangsúly most azon van, hogy minél több példányt szállítsanak le minél rövidebb idő alatt. A határidők nem változtak: a nagyarányú licencekre készülő nagyvállalatok november 30-án, a vásárlók január 30-án kóstolhatnak bele a végleges verzióba, amely a Microsoft szerint az eddigi legbiztonságosabb Windows. Az újítások közül a ezt, vagyis a jobb védelmet, a hatékonyabb energiatakarékossági funkciókat, illetve az újonnan megjelenő eszközök támogatását emelik ki.


Legutóbb így készültek a megjelenésre

Redmondban úgy vélik, mindenképpen megéri váltani a korábbi verziókról, még akkor is, ha több korábban beígért változás végül kimaradt a fejlesztésből. Tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy nem mindenki fog a boltokba rohanni lecserélni meglévő operációs rendszerét, így inkább megmaradnak a némileg visszafogottabb verziónál, miszerint akinek Windows XP-nél régebbi változata van, az mindenképpen gondolkozzon el a cserén. Ezzel egybeesik a hardverfrissítés is, vagyis aki új számítógép vásárlásán töri a fejét, az előtt most megfelelő alkalom kínálkozik.

Mivel az árakat és a licencfeltételeket már korábban átvettük, egyetlen érdekes részlet maradt még hátra: kíváncsian várjuk, vajon a két hónapos szünethez hogyan viszonyulnak majd a kalózcsapatok, és mit szó majd a Microsoft az illegális példányok megjelenéséhez, amely ezek kiszűrésére is nagyobb hangsúlyt fektet?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások